Zielona główka kapusty. Młodej, świeżej, wiosennej. Pięknie pachnącej, zwłaszcza podczas gotowania! Najlepsza krótko gotowana, z mięskiem i dużą ilością kopru. Tak, na to czekałam cały rok! A Wy? 😉 Częstujcie się! Młoda kapusta z koperkiem 1 główka młodej kapusty 1 pętko kiełbaski jałowcowej 0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej duży pęczek koperku (największy! 🙂 1
koper
Gęsty chłodnik z botwinki i ogórka kiszonego
Latem na moim stole nie może zabraknąć chłodnika! Doskonale orzeźwia, chłodzi, a przy tym jest pożywny i zdrowy. Zazwyczaj serwuję chłodnik z botwinki, albo z ogórka. Dziś połączyłam oba smaki razem, ale zamiast świeżego ogórka, użyłam ogórka kiszonego. Doskonały kwaskowaty smak ogórka wspaniale przełamuje słodki smak botwinki. Idealny z młodymi ziemniaczkami, bądź gotowanym jajem. Zajadajcie
Warzywna duszone na oleju kokosowym – smaczne i zdrowe!
Olej kokosowy powstaje z miąższu orzechów kokosowych. W temperaturze pokojowej występuje w postaci stałej, czyli inaczej niż inne oleje roślinne, prawie bezzapachowy. Ma wspaniały delikatny, kokosowy smak i zapach, dzięki czemu potrawy przygotowane z jego udziałem zyskują interesujący, lekko słodki smak. Idealnie nadaje się do smażenia czy duszenia, ponieważ jest stabilny termicznie. Spożywany w niewielkich
Lekkie i proste leczo warzywne
Leczo warzywne. Bardzo lubię! Lekkie, proste danie, którego czas przygotowania jest zaskakująco szybki. Wystarczy wrzucić do garnka ulubione warzywa, zalać pulpą pomidorową i dobrze doprawić. Ponadto, można dodać kiełbaskę lub mięso, ja jednak dziś serwuję w wersji jarskiej. Idealne z ryżem, kaszą, bądź pajdą chleba. Na zdrowie! 😉