Czy istnieje bardziej jesienne kombinacja smaków? Kozi ser i sezonowe owoce, zapieczone pod płatkami migdałów, podane ze słodko- kwaśnym kremem balsamicznym i solą ziołową. To połączenie działa na mniej, jak najlepszy afrodyzjak. Pamiętaj, by jeść gorące, najlepiej z czymś chrupiącym, jak grissini czy dobrze podpieczona bagietka. Jeśli nie jesteś fanem koziego sera zamień na fetę,
miód
Moje #vege party!
Przygotowałam ostatnio prawdziwe #vegeparty Prawdę mówiąc ten obiad był dla mnie ogromnym wyzwaniem, ale też wspaniałą okazją, by wreszcie odczarować nieco “niedzielne obiadki”. A wszystko za sprawą mojej siostry, która mnie dzisiaj odwiedziła po wielu, wielu miesiącach. Paulina nie je mięsa z wyboru, ale ma też silne alergie pokarmowe na wiele produktów spożywczych. I tutaj
Stek z łaty wołowej z domowym sosem malinowym i solą gruboziarnistą
Dzisiaj gratka dla koneserów steków wołowych. A do steków domowy, wytrawny sos malinowy. Z dodatkiem miodu, octu balsamicznego i świeżo mielonego pieprzu. Stek zgrillowany w wersji midium, obsypany solą gruboziarnistą i obficie polany sosem malinowym to prawdziwa eksplozja smaków. Uwielbiam sosy na bazie owoców, które idealnie pasują do mięs, sałatek czy serów. Zapamiętajcie ten przepis,
Racuszki z jabłkami – śniadaniowy przysmak najmłodszych
Od czasu “przymusowej kwarantanny” mam w domu małego pomocnika w kuchennych podbojach. Nie tylko razem gotujemy, ale też stylizujemy potrawy do zdjęć. Ostatnio Kalinka dużo angażuje się w moje działania. Mam to szczęście, że tuż po przebudzeniu moja córka od razu woła: “Mamo, jeść!” 🙂 Wśród śniadań prym wiodą: jajecznica, kanapka z domowym masłem orzechowym
Wędzony burak przekładany serem z sałatką warzywną i dresingiem miodowo-musztardowym
Podoba Wam się mój nowy pomysł na zajadanie buraczków? I to nie byle jakich buraczków, bo wędzonych! 🙂 Dzisiaj prezentuję Wam jedną z moich propozycji na wędzone warzywo. Burak przejął pierwsze skrzypce, bo kocham buraki w każdej postaci! Z pewnością sprawdzi się tutaj również zwykły buraczek, upieczony w ziołach i oliwie. Ale gwarantuję Wam, że
Sałatka z mango i awokado z dresingiem musztardowo-miodowym
Ostatnio moje wpisy były bardzo skrócone i więcej było mnie w mediach społecznościowych, aniżeli na blogu. W minionych miesiącach w moim życiu naprawdę sporo się działo, zmagałam się z trudnymi decyzjami, ale pora nadrobić zaległości i wziąć się ostro w garść! Na poprawę humoru, odporności i jako dobry początek mojej nowej, lepszej drogi serwuję mega
Sałata rzymska z bobem, miętą i szczypiorkiem
Zielony to jeden z moich ulubionych kolorów. Z niecierpliwością czekam na wiosnę i lato, by zawartość moich talerzy zmieniła kolor właśnie na zielony. Na stoły wkroczył właśnie młody, świeży, okrąglutki bób. Krótko gotowany, w towarzystwie świeżych ziół, skropiony tylko oliwą, octem jabłkowym, miodem i doprawiony lekko pieprzem i solą to jest to! Oczywiście możliwości jest
Sałatka z żółtych pomidorów i sera korycińskiego z żurawiną
Żółte pomidory z Łęgajn oraz ser z Korycina zakupiłam na Targach Ogrodniczych w Olsztynie. Pamiętam, że ostatnio byłam tam jako licealistka z moimi rodzicami. Jak ten czas szybko leci! Na targach było bardzo dużo wystawców, ale jeszcze więcej było ludzi, którzy wybrali się po zakupy drzew, krzewów, kwiatów i wspaniałego regionalnego jedzenia – tu zdecydowanie
Sałatka z wędzonym twarogiem, granatem i dresingiem balsamiczno-miodowym
Wiosną zawsze warto poeksperymentować w kuchni z sałatkami. Zapewne już się domyślacie, że u mnie sałatek nie brakuje każdego dnia. Zajadam je głównie na obiady i kolacje. Lubię je także podawać znajomym, choć oni nie przepadają za zieleniną. Ale liczę, że nadejdzie taki dzień, w którym i oni przeniosą do swojej kuchni więcej świeżych warzyw.
Sałatka z fetą, pomidorami i dresingiem musztardowo-miodowym
Lato w pełni! Zachęcam Was do jedzenia ogromnej ilości warzyw i owoców, które o tej porze roku smakują najlepiej! Nie mogłam oprzeć się tym małym, słodkim, kolorowym pomidorkom i przygotowałam z nich sałatkę, do której dorzuciłam słoną fetę, a wszystko polałam słodko-ostrym dresingiem miodowo-musztardowym. Zdecydowanie zapraszam do degustacji! 😉 Sałatka z fetą, pomidorami cherry i
Grillowane krewetki z sosem musztardowym czosnkowym z ziołami OCTIM
Znacie, lubicie produkty firmy Octim? Ostatnio miałam przyjemność przygotować przepisy na bazie musztard i sosów musztardowych. W akcji wzięło kilku blogerów, a efektem pracy jest wspaniały zbiór przepisów, do których odsyłam w poniższym linku: Kulinarne inspiracje Octim! Na bazie sosu musztardowego czosnkowego z ziołami przygotowałam dip do grillowanych krewetek. Pychotka! Koniecznie wypróbujcie do potraw z
Wiosenna sałatka z truskawkami i kozim serem
Wiosna! A wraz z nią wysyp polskich, słodkich, czerwonych truskawek! Oczywiście, pochłaniam ich teraz ogromne ilości, ale zapewniam was, że możecie zajadać je bez wyrzutów sumienia 😉 Wczoraj gotowałam w plenerze, toteż udało mi się zrobić zdjęcie sałatki, która na pewno Wam zasmakuje! Zapraszam Was na sałatkę z truskawek, koziego sera, z dodatkiem jadalnych kwiatów.
Carpaccio z buraka i pomarańczy
Bardzo lubię pomarańcze. Buraki zaś uwielbiam! Czasem mam ochotę na coś lekkiego, aczkolwiek wyszukanego. Zamiast kolacji, bądź na deser serwuję Wam taki rarytas. Przyjemna słodycz buraka z lekko kwaskowym smakiem pomarańczy doskonale się uzupełniają. Wszystko skropione dresingiem z octu balsamicznego i miodu. Jak widzicie, czasem wystarczą dwa wspaniałe składniki i gotowe! 🙂 Częstujcie się –
Słodkie Skarby Warmii odkryte!
O tym, że miód jest pyszny przekonał nas już w dzieciństwie Kubuś Puchatek. Nadszedł czas, by przekazać Wam nieco inną historię związaną z miodem… Na Warmii, gdzie mieszkam, jest pasieka, w której powstają prawdziwe, słodkie skarby! Odkrywcami są Kasia, Arek i ich syn Marcel, którzy w oryginalny sposób tworzą swoje miody. Z każdym z nich związana jest
Staropolski piernik – delikatny i korzenny
Małymi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenie. Nie wyobrażam sobie, żeby w tym dniu zabrakło na moim stole prawdziwego staropolskiego piernika. Dlaczego tak bardzo lubię to ciasto? Pewnie dlatego, iż pachnie cynamonem, imbirem, kardamonem, goździkami, miodem.. Pomyślcie sami – czym byłyby święta bez korzennych przypraw, których intensywny aromat nadaje niezwykłej magii. Tym razem sięgnęłam po
Pasta z pieczonej dyni, bakłażana i papryki – idealna do kanapek i mięs
Jesienne szarości zawsze rozjaśnia mi moje ulubione, sezonowe warzywo – ukochana pani dynia. Okrągła, pomarańczowa, dająca ogrom możliwości do popisu w kuchennych wariacjach. Dziś padło na pastę. Pyszną pastę, która idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki, ale też jako dodatek do pieczonych mięs, a nawet jako baza pod sos do makaronu. Możliwości jest tak
Sałatka z kaszą gryczaną niepaloną, buraczkami, malinami i serem z niebieską pleśnią
Nim na stole pojawi się kasza gryczana, najpierw na polskich polach zakwitają różowe, bądź białe kwiaty. Jasne ziarna kaszy gryczanej niepalonej są bardziej wartościowe, aniżeli ziarna kaszy gryczanej palonej. A to za sprawą podgrzewania, podczas którego kasza traci część cennych dla naszego zdrowia witamin. Kasza gryczana w obu wariantach jest idealna dla osób na diecie
Śniadaniowy koktajl jagodowo-czekoladowo-jaglany
Śniadanie nie musi być nudne. Odrzućmy na bok kanapkę, jajecznicę czy płatki z mlekiem. Dodajmy sobie od rana energii do działania pożywnym koktajlem na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem mrożonych malin i szlachetnego kakao, zmiksowanym ze świeżymi ziołami i mlekiem kokosowym. Po takim śniadaniu pełni energii ruszymy z domu! Porcja wystarczy dla dwojga 😉 Koniecznie
Pieczona szynka wieprzowa marynowana w musztardzie, z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką w pomidorach
Od czasu do czasu zajadam się mięsnymi przysmakami. Najbardziej lubię duże kawałki, konkretnie przyprawione ziołami, marynowane przez długi czas. Wszystkie przyprawy macerują kawałki mięsa, które po upieczeniu staje się soczyste, kruche i aromatyczne. Duże kawałki nadają się najlepiej do pieczenia. Starczają dla wszystkich i na dłużej. Idealne na obiad, ale równie dobrze współgrają z pajdą ulubionego
Sałatka z kozim serem, buraczkiem, ananasem, brzoskwinią i agrestem – idealna z Warką Radler 0% – część 3
Letnią porą uwielbiam zajadać sałatki. Zresztą, my kobiety chyba tak już mamy, że sałatki rządzą w naszym codziennym menu. W letnie popołudnie, na piknik lub podwieczorek proponuję Wam sałatkę z kozim serem i owocami. Agrestu i śweizych brzoskwiń nam teraz pod dostatkiem! W polaczneniu z ananasem i burakem przysłużą się naszej przemianie materii, a pestki i
Popołudnowa rozgrzewka!
Panna cotta z koziego sera z bakaliami i pudrem piernikowym
Kozi ser. To sprawca mojego kolejnego wykwintnego deseru. Dzięki MerciChef! i konkursowi (Biorę w nim udział i zachęcam również Was!), który właśnie trwa, postanowiłam przygotować coś niepowtarzalnego i tylko mojego, oczywiście ze świątecznym akcentem.
Jesienny chutney dyniowo-rokitnikowy
Lubię jesień zamykać do słoiczków, żeby nie było zbyt nudno zimą. Najlepiej, gdy słoiczki są w jasnych barwach.
Sałatka z figami i serem Bursztyn
Początek astronomicznej jesieni zabrał wszystkie piękne kolory za oknem! Od rana deszcz, wiatr i temperatura dużo niższa niż ta, do której ostatnio przywykliśmy. Skłoniło mnie to, by przygotować sałatkę, która swymi barwami przywróci uśmiech.
Carpaccio z dyni z serem Bursztyn
Jabłka tarte zapiekane z malinami, jagodami Goji i ziarnami
Kto powiedział, że śniadanie musi być nudne? 😉
Podpłomyki z dojrzewającym serem z Wiżajn i pietruszkowym pesto
Z wakacyjnej podróży po Mazurach przywiozłam jedyny i niepowtarzalny ser z Wiżajn.
Owocowe śniadanie
Owocowa miseczka przyjemności o poranku. Tak, prawdziwej przyjemności. Bo kiedy, jak nie teraz zajadać się świeżymi owocami, wśród których można przebierać i wybierać do woli. Och, jakże ja to lubię!
Sałatka z kurczakiem, świeżymi owocami i bakaliami
Lato rozpieszcza nas niezliczoną ilością świeżych owoców, warzy i ziół. Aż trudno im się oprzeć! Dlatego staram się jak mogę, by włączać je do moich codziennych posiłków i raczyć się nimi o każdej porze dnia. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami, czereśniami i prażonymi orzechami – rewelacja! Zresztą spróbujcie sami 🙂
Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym
Wiosna w pełni, a ja wciąż szukam nowych inspiracji do tworzenia lekkich i zdrowych sałatek. Nie ukrywam, że to ostatnio mój numer jeden, jeśli chodzi o danie główne. Zapewne zapragnę podzielić się z wami kolejnymi prostymi, lecz nieco wyszukanymi recepturami na sałatki. Ta może początkowo niczym Was nie zaskakuje, bo jajo i tuńczyk to połączenie
Lawendowy twarożek z miodowo-morelowym sosem
Twarożek na śniadanie, bądź deser wcale nie musi być nudny 😉 Dziś serwuję Wam wersję na słodko, z intensywnie pachnącą lawendą, dodatkiem wanilii, a to wszystko oblane orzechowo-miodowo-morelowym sosem – delektujcie się smakiem!
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-żurawinowym
W święta aparat się zepsuł, póki co telefon nie zawodzi 😉 Zdjęcia nieco gorszej jakości, ale trzeba się jakoś ratować. Łapcie ode mnie przepis na pierś z kaczki i częstujcie się – smacznego! 🙂
Pieczona pierś z kurczaka z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią
Podanie degustacyjne – specjalnie dla Was. Potrawa idealnie sprawdzi się na wiosenny, lekki obiad 🙂
Owsianka w towarzystwie twarożkowych kostek z pesto
Sałatka z serkiem wiejskim, owocami i długo dojrzewającą szynką wołową
Przypadło mi dziś zjeść obiad w samotności. Zaglądam do lodówki i wybieram. Patrzę i patrzę, a potem myślę, co z tego stworzyć. No i tak powstała moja dzisiejsza sałatka 😉 Lekka, ale bardzo pożywna. Prym wiedzie włoska szynka wołowa Bresaola*, którą kupiłam w Lidlu podczas tygdonia De Luxe, no i serek wiejski, bez którego nie
Racuszki twarożkowe na słodko
Lubicie lekkie racuszki ze słodkim dodatkiem? Jeśli tak koniecznie spróbujcie pysznej wersji z rodzynkami i miodem – mniam! Receptura zaczerpnięta z książki “Pyszne 25” A.Starmach – ja nieco go zmodyfikowałam – nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła czegoś po swojemu
Sałatka z serem korycińskim, jajem i kiełkami z patelni
Ser koryciński – a cóż to takiego 😉 Otóż jest to odmiana sera podpuszczkowego, produkowanego z niepasteryzowanego mleka krowiego na Podlasiu, a dokładnie w gminie Korycin. Znane są różne jego odmiany, np. na słodko z dodatkiem żurawiny czy na wytrawnie – z czosnkiem niedźwiedzim (rewelacyjny!). Jeśli chcecie się o nim dowiedzieć nieco więcej zapraszam na
Pęczotto z kurczakiem, fenkułem, suszoną śliwką i listkami świeżej mięty
Dorsz z zasmażaną kapustą kiszoną z miodem i kminkiem
Rzadko zdarzają się takie okazje, by zjeść świeżą rybę, wyłowioną prosto z morza. Dzięki uprzejmości mojego kolegi Rafał otrzymałam takie oto dwie dorodne sztuki:
Jajo w koszulce na pełnoziarnistej grzance
Jajo w koszulce. Idealnie przygotowane powinno mieć płynne żółtko, a białko powinno być ścięte i stanowić otoczkę dla żółtka. Przygotowanie nie jest trudne, wymaga od nas jedynie nieco większej uwagi i cierpliwości. Dodatki wybieracie sami – ważne, żeby wszystko Wam pasowało i smakowało 😉
Kasza jaglana/roszponka/kozi ser
Uwiódł mnie ostatnio kozi ser… Z dodatkiem zieleniny i kaszy jaglanej tworzy zacną kompozycję, która smakuje i syci na dłużej 😉 Zapraszam na moją sałatkę, która uwiedzie wasze podniebienia!
Twarożek z fiołkami
Przyszła wiosna i od razu pojawiła się w mojej kuchni!
Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym
A ja wiosnę powitałam smaczną, zdrową rybką – zapraszam!
Wiosenna sałatka
Na weekend zima postanowiła powrócić… Na szczęście przyroda mimo psikusów pogodowych budzi się pięknie do życia 🙂 Z niedzielnego spacerku przyniosłam pierwsze wiosenne kwiatki, którymi pięknie przyozdobiłam swoją dzisiejszą sałatkę. Skoro z oknem szaro u mnie na talerzu musi być kolorowo! Spróbujecie? 😉
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i granatem #omnomnom
Makaron w kształcie skośnej rurki, czyli penne, jest jednym z moich ulubionych. Nie tylko do środka dostaje się sos, ale także obtacza każdą rurkę oddzielnie – to sprawia, że wyczuwany jest w każdym kęsie. Dzięki temu możemy dłużej delektować się smakiem 🙂
Dorsz z truskawkową salsą
Truskawek odsłona kolejna. Tym razem w daniu głównym. Słodkie, czerwone owoce połączyłam z miodem, octem balsamicznym i sosem sojowym – dzięki temu stały się bardziej wytrawne i doskonale wpasowały się jako dodatek do mojego dzisiejszego obiadu. Delikatne mięso z dorsza z nieco zaostrzoną salsą truskawkową i plastrem wędzonego twarogu wylądowały u mnie na talerzu. Było
Domowe pesto z rukoli z kolorowym makaronem
Szybkie i proste połączenia są najlepsze, zwłaszcza, gdy zależy nam na czasie. Zaprezentujcie najbliższym rukolę w nowej odsłonie – w postaci kremowego pesto, które idealnie pasuje do makaronu i na długo zaspokaja głód – smacznego 🙂
Placuszki owsiane, czyli śniadanie mistrzów
Uwielbiam sobotę! Można dłużej pospać, a na śniadanie przygotować coś ekstra, bo po prostu jest na to czas 😉 Dziś zapraszam was na bardzo zdrowe, pożywne i smaczne placuszki z płatków owsianych. Myślę, że to całkiem niezła alternatywa dla zwykłej owsianki. Przygotowanie tych małych racuszków zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt jest obłędny! Do tego
Wołowina na sałacie
Zapraszam na moje ulubione połączenie: warzywa + mięso 😉
Miętowe pierniczki wg Hanny Szymanderskiej
Recepturę na moje dzisiejsze wypieki zaczerpnęłam z książki pt. Kuchnia polska, autorstwa Hanny Szymanderskiej. Pani Hanna jest Guru kulinarnym, jeśli chodzi o kuchnię regionalną Polski. Na kartki papieru przelała już kilka tysięcy wspaniałych przepisów, a na półkach z książkami można znaleźć ponad 30 dzieł jej autorstwa. W każdej z nich mnóstwo niezliczonych przepisów, które podobno
Pieczone warzywa z sosami
Naszła mnie dziś ochota na warzywny detoks 🙂 Po świątecznych smakołykach postanowiłam, że uraczę się czymś lekkim, zdrowym i smacznym. Obiad, który Wam dziś proponuję jest nie tylko tani, ale także szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione
Słodko – makowo i bakaliowo :)
Mak znany jest jako roślina oleista, jadalna i opiumowa. Od najdawniejszych czasów znajdował swoje zastosowanie w medycynie naturalnej,głównie jako lek na bezsenność, a w kuchni staropolskiej zapisał się jako symbol szczęścia i dobrobytu. Mało kto wyobraża sobie święta bez tradycyjnej strucli drożdżowej, w którą zawija się masę makową pełną słodkich bakalii. Zwyczaj jadania maku jest
Kurczak w ziołach
Jak widać, w przerwie między lepieniem uszek i pierogów oraz pieczeniu piernika, znalazłam czas, by przygotować niedzielny obiad dla rodzinki 🙂 Palce lizać!
Małe pierniczki
Czy wiecie skąd się wzięły pierniki? Otóż jak się okazuje znano je już bardzo dawno temu. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIV wieku. Te najbardziej znane – z Torunia – zawdzięczają swą sławę idealnemu położeniu geograficznemu tegoż oto miasta na mapie Polski. W odległych czasach przebiegał przez Toruń szlak handlowy z Gdańska do Krakowa, przez który
Wątróbka cielęca z jabłuszkiem i żurawiną
Grudzień jest dla mnie bardzo intensywnym miesiącem, co sprawia, że nieco mniej piszę i gotuję w domu 😉 Ostatnio dość dużo podróżowałam z moimi koleżankami i kolegami z Koła Naukowego Sztuki Kulinarnej, do którego należę. Warszawa, Gdańsk plus dodatkowe zajęcia na uczelni. No cóż, nie ukrywam, że uwielbiam, gdy dużo się dzieje, a ja mam
Zdrowa słodycz
Myślicie, że zdrowe desery w ogóle istnieją? Słodycze zazwyczaj kojarzone są z czymś złym. Kobiety patrząc na kremowe ciacho czy mleczną czekoladę od razu w głowie przeliczają kalorie. W dosłownie jednej chwili myślą sobie, jak bardzo niekorzystnie wpłynie to na ich figurę. Mężczyźni może mniej obsesyjnie podchodzą do tych spraw. Jednak w obu przypadkach liczy
Z figą w roli głównej…
W paprykowej kruszonce
Kapsaicyna to związek chemiczny odpowiedzialny za ostry, piekący smak papryki chili. Działa natychmiast, atakując nasze kubeczki smakowe oraz błony śluzowe, a co za tym idzie powoduje uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.
Kurczak sezamowo-cytrusowy
Soczysty rostbef w niezłym towarzystwie
Któż z nas nie lubi sobie czasem zjeść porządnej porcji mięsa? Ja zdecydowanie zaliczam się do grona tych szczęśliwców! 🙂