Sielski, czyli przyjemny, pełen spokoju, beztroski, kojarzący się ze szczęściem. Bez wahania mogę użyć w mojej dzisiejszej recenzji wiele takich przymiotników. Pomimo, że w Olsztynie mieszkam już dobrych naście lat, dopiero w ostatnią niedzielę wybraliśmy się całą rodziną na niedzielny obiadek do restauracji Sielanka w Gietrzwałdzie. Warunki atmosferyczne były iście tropikalne, więc posiłek na świeżym
sajkofanka smaku
Przyjemny powiew Sirocco na olsztyńskiej starówce
Sirocco, czyli jak mówią źródła: suchy i gorący wiatr wiejący w basenie Morza Śródziemnego. Geneza nazwy jest interesująca, z przyjemnością dowiedziałabym się dlaczego akurat taka nazwa, bo uwielbiam rozwiązywać zagadki związane z nazwami restauracji. Skąd właściciele czerpią inspirację, by ich miejsce nazywało się właśnie tak. Jedno jest pewne, Sirocco jest doskonałym miejscem na spotkanie z przyjaciółmi i rodziną!
Klasyczny #hummus – moja maxi wersja
To już miesiąc bez mięsa. Szukam zdrowych zamienników białka w swojej diecie. Rośliny strączkowe dostarczają mi je w idealny sposób. Ostatnio zajadamy się przysmakami z cieciorki. Była cieciorka w sosie curry, kotleciki z cieciorki, pasztet z warzyw z cieciorką (zrobił mój mąż, który na maksa pokochał jedzenie warzyw!), a teraz pora na hummus, który sprawdza
Zupa krem z dyni i batatów
Obstawiam, że każdy z Was, tak jak ja, o tej porze roku najbardziej czeka na pierwszy w tym sezonie krem z dyni 🙂 Pojechałam rano, kupiłam dynię, warzywa i ciach. Najprostsza, najszybsza, najpyszniejsza zupa świat gotowa! Częstujcie się – słodko, ostro, kwaśno – jak lubię najbardziej! Zupa krem z dyni i batatów 1 mała dynia
Sałatka z gruszką, winogronem i wędzoną cukinią z sosem mango-chili
Nadszedł czas na kolejną propozycję z wędzonych warzyw. Tym razem cukinia. Ta sałatka na pewno będzie smakować też świetnie z cukinią pieczoną, czy nawet na surowo. Więc nie obawiajcie się, jeśli nie macie w zapasie wędzonych warzyw. O wędzonych warzywach pisałam Wam wcześniej tutaj: https://www.sajkofankasmaku.pl/uncategorized/warminskie-specjaly-opowiesc-o-wedzonkach-ktorych-powinien-sprobowac-kazdy/ Dziś wariacja z cukinią, która okazał się nieco gorzka, więc
Pasta z wędzonego buraka z parmezanem i kolendrą
We wcześniejszych wpisach poznaliście już mojego gwiazdora, wędzonego buraka 😉 Dzisiaj poszłam krok dalej i postanowiłam przygotować pastę do pieczywa, do świeżych warzyw, do spodu do słonej tarty, naleśników, bądź do bezpośredniego wyjadania ze słoiczka! Wędzone warzywa kupuję ostatnio od Warmińskie Specjały. Buraczki są obrane, ugotowane, uwędzone i zamknięte próżniowo, żeby zbyt szybko się nie
Wędzony burak przekładany serem z sałatką warzywną i dresingiem miodowo-musztardowym
Podoba Wam się mój nowy pomysł na zajadanie buraczków? I to nie byle jakich buraczków, bo wędzonych! 🙂 Dzisiaj prezentuję Wam jedną z moich propozycji na wędzone warzywo. Burak przejął pierwsze skrzypce, bo kocham buraki w każdej postaci! Z pewnością sprawdzi się tutaj również zwykły buraczek, upieczony w ziołach i oliwie. Ale gwarantuję Wam, że
Na ulicy Prostej numer 28 zjesz ze smakiem!
Drugie spotkanie olsztyńskich blogerek kulinarnych za nami! Jako, że właśnie trwa festiwal najlepszych restauracji w Polsce, znany powszechnie jako Restaurant Week, uznałyśmy z dziewczynami, iż do doskonała okazja nie tylko, żeby się spotkać, ale także żeby dobrze zjeść! 🙂 W tym roku do wyboru były następujące restauracje: Gardenia, Lago, Tatarak, Wileńska, Yoko oraz Przystanek Zatoka
Dzień Kobiet w Olsztynie, czyli spotkanie w prawdziwie babskim gronie
Miniona sobota była naprawdę super! Dzięki Roksanie z bloga Dzwoneczkowa znalazłam się na prawdziwie babskim spotkaniu z okazji Dnia Kobiet. Ogromnie cieszyłam się na to wyjście, ale też stresowałam. Czy Wy wiecie moje drogie Panie, że to moje pierwsze wyjście na CAŁY DZIEŃ z domu odkąd urodziłam moją córkę? Bardzo to przeżywałam, gdyż ciągle karmię