Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym

Cześć poświątecznie 🙂 Ostatnie dni nie były łaskawe dla naszych żołądków. Sałatki wypełnione po brzegi majonezem, tłuściutkie kiełbaski, a na koniec słodkie serniczki i mazurki. Zdecydowanie zatęskniłam za swoim codziennym trybem życia i czym prędzej postanowiłam wrócić na właściwe tory po świątecznej rozpuście. Na dobry początek przygotowałam sałatkę z nową wędliną, którą niedawno wypuściły na

Sałatka z serem feta, świeżymi warzywami i dresingiem musztardowo-miodowo-imbirowym

To już siódmy dzień naszego pobytu w domu. Bawimy się, sprzątamy i oczywiście gotujemy. Staramy się odpowiednio gospodarować czas na przymusowej kwarantannie, która przecież wiecznie trwać nie będzie. Tęsknię trochę za codzienną rutyną, ale doceniam czas, który dostałam od losu i spędzam go maksymalnie z moją rodziną, analizując swoje bieżące i zaległe sprawy. Jednocześnie bardzo

Sałatka z kuskusem perłowym, ciecierzycą, awokado, granatem i czarnuszką

Tę sałatkę przygotowuję bardzo często. Jest bardzo prosta, szybka, smaczna, a przede wszystkim bardzo pożywna – prawdziwa bomba energetyczna. Moja przygoda z ciecierzycą zaczęła się jakiś rok temu i ciągle trwa 🙂 Uwielbiam, kiedy chrupiące kuleczki łączą się w potrawie z innymi składnikami. Możecie spokojnie przygotować ją dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy,

Kasza kuskus z bobem, serem feta, awokado i szczypiorkiem

Bób znowu na talerzach! Dzisiejsza sałatka powstała z myślą o jutrzejszym dniu. Skoro zostało ugotowanego bobu z obiadu postanowiłam wrzucić go do miski z kaszą, awokado, serem feta, miętą i szczypiorem. Będzie na jutro do pracy jak znalazł. No i może jeszcze na podwieczorek, bo jest pyszna i mega zdrowa! Kasza kuskus z bobem, serem

Sałatka z serkiem wiejskim bez laktozy i kaszą bulgur

Każdy, kto mnie zna wie, że jestem ogromną fanką serka wiejskiego. Za czasów studenckich potrafiłam jeść go trzy razy dziennie: na śniadanie obiad i kolację, zmieniały się tylko dodatki 🙂 Teraz serek wiejski zajadam głównie na śniadanie lub kolację. Zazwyczaj śniadanko – słodkie dodatki, kolacja – warzywne. Dlatego, gdy tylko na durszlak.pl zobaczyłam konkurs ,

Sałatka z wędzonym twarogiem, granatem i dresingiem balsamiczno-miodowym

Wiosną zawsze warto poeksperymentować w kuchni z sałatkami. Zapewne już się domyślacie, że u mnie sałatek nie brakuje każdego dnia. Zajadam je głównie na obiady i kolacje. Lubię je także podawać znajomym, choć oni nie przepadają za zieleniną. Ale liczę, że nadejdzie taki dzień, w którym i oni przeniosą do swojej kuchni więcej świeżych warzyw.