Do steków mam słabość, od zawsze! Do tego stopnia, że swoją pracę inżynierską poświęciłam w stu procentach wołowinie. Badałam, jak sposób obróbki cieplnej wpływa na jakość mięsa. Gdybyście kiedyś chcieli poczytać mogę pożyczyć 😉 Mam tę cudowną przyjemność współpracować od lat z Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca, u których kupicie cudownej jakości mięso wołowe. Sklepy
ziemniaki
Biała kiełbasa zapiekana z warzywami – idealne danie obiadowe, na świąteczny obiad
Świąteczny obiad nie musi być nudny 🙂 Zapraszam Was dzisiaj na jeden z pyszniejszych obiadów, jakie znajdziecie na moim blogu. Biała kiełbaska zapiekana z mnóstwem warzyw, w aromatycznych przyprawach. Ten wspaniały przepis powstał w ramach współpracy z regionalnymi Zakładami Mięsnymi Warmia z Biskupca. Mam nadzieję, że i u Was w te święta biała kiełbasa zagości
ale bulwa! Ziemniak, jak z ogniska, porządnie nadziany!
“Foodtruck ale bulwa! powstał w Olsztynie dla Was, po to, żeby dzielić się sentymentalnym smakiem pieczonych ziemniaków. Takim, jaki pamiętamy wszyscy z ciepłych, letnich wieczorów pod chmurką. Jesteśmy pierwszym Foodtruckiem na Warmii i Mazurach serwującym tego typu potrawy” Taką informację możecie znaleźć na fanpage food trucka ale bulwa! Czy faktycznie tak jest postanowiłam sprawdzić w
Podudzia z kurczaka w musztardowo-ziołowej marynacie podane z pieczonymi batatami
Słodkie bataty z wspaniale aromatycznymi i idealnie soczystymi podudziami z kurczaka. Super na obiad, ekstra na spotkanie z przyjaciółmi i na randkę z drugą połówką 😉 Dajcie się zaprosić na prawdziwą ucztę! Na zdrowie 😉 Podudzia z kurczaka w musztarowo-ziołowej marynacie podane z pieczonymi batatami Składniki: receptura na dwie porcje 4 podudzia z kurczaka 1
Pieczone bataty z sezamem, czarnuszką i sosem musztardowym
Bataty, słodkie ziemniaczki. Znacie? Lubicie? Warto po świątecznym pałaszowaniu choć na jakiś czas przejść na lżejszą dietę warzywną. Pieczone bataty dzięki zawartym w nich węglowodanom dodadzą Wam energii, a ich słodki smak zastąpi słodkie przekąski! Ziemniaczki sprawdzą się doskonale jako samodzielny posiłek, dodatek do obiadu, bądź na przekąskę w ciągu dnia. Polane dresingiem musztardowym uwiodą
Pieczona szynka wieprzowa marynowana w musztardzie, z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką w pomidorach
Od czasu do czasu zajadam się mięsnymi przysmakami. Najbardziej lubię duże kawałki, konkretnie przyprawione ziołami, marynowane przez długi czas. Wszystkie przyprawy macerują kawałki mięsa, które po upieczeniu staje się soczyste, kruche i aromatyczne. Duże kawałki nadają się najlepiej do pieczenia. Starczają dla wszystkich i na dłużej. Idealne na obiad, ale równie dobrze współgrają z pajdą ulubionego
Kociołek zamiast grilla
Majówka, a wraz z nią początek sezonu na gotowanie w plenerze! W ogrodzie, na plaży, w lesie, na polanie – wszędzie! Grille, ogniska, biesiady… U mnie w żarze tlącego się ogniska stanął kociołek. Warzywa z mięsem, które trafiają na godzinę do żeliwnego naczynia, zachwycają podniebienia prawdziwych smakoszy! A kto raz spróbuje tego przysmaku, zawsze już
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana. Tradycyjna, domowa, pachnąca ziołami i smażoną cebulką. Pyszna!
Zapiekanka marchewkowo – ziemniaczana
Minimalistyczna wersja zapiekanki, która skusić powinna każdego miłośnika lekkich warzywnych przysmaków. Nie wymaga od Was zbyt wiele zaangażowania, a dodatkowo przygotowanie jej to pikuś – jeszcze szybciej znika z talerza 😉
Kurczak curry z placuszkami ziemniaczano-cukiniowymi
Kurczak w orientalnym stylu z dużą ilością curry i kozieradki, a do niego placki ziemniaczano -cukiniowe w nowym wydaniu – chrupiące z piekarnika. Oto moja kolejna propozycja szybkiego, łatwego i taniego obiadu – zajadajcie ze smakiem!
Pieczone warzywa z sosami
Naszła mnie dziś ochota na warzywny detoks 🙂 Po świątecznych smakołykach postanowiłam, że uraczę się czymś lekkim, zdrowym i smacznym. Obiad, który Wam dziś proponuję jest nie tylko tani, ale także szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione