Przygotowałam ostatnio prawdziwe #vegeparty
Prawdę mówiąc ten obiad był dla mnie ogromnym wyzwaniem, ale też wspaniałą okazją, by wreszcie odczarować nieco “niedzielne obiadki”. A wszystko za sprawą mojej siostry, która mnie dzisiaj odwiedziła po wielu, wielu miesiącach. Paulina nie je mięsa z wyboru, ale ma też silne alergie pokarmowe na wiele produktów spożywczych. I tutaj cały haczyk, gdy dzwonię i słyszę: “Ale wiesz, ja nie mogę tego, tego i jeszcze tego…”. Hmm, myślę ok, spoko na bank coś wymyślę! No i wiecie co, chyba się udało, bo wszyscy jedli, dokładali i nawet na wynos chcieli! Ja wiem, Wy widzicie te kolory i też Wam już ślinkami cieknie na te zdrowe pyszności, prawda?
W moim dzisiejszym menu znalazły się:
jarmuż smażony z czosnkiem
sałatka na ciepło z komosy ryżowej, babatów i natki pietruszki
sałatka z buraków z dodatkiem rukoli, nasion słonecznika oblana domowym pesto z rukoli
cieciorka duszona w pomidorach z ziołami, szpinakiem, czosnkiem i cukinią
ukochana salsa z awokado, czerwonej cebuli, cytryny z ogromną ilością kolendry
steki z kalafiora z czarnuszką i szczypiorkiem z sosem na bazie pasty tahini, syropu z agawy, oleju sezamowego i cytryny.
W mojej kuchni takie dania goszczą często, ale każda okazja, by zachęcić innych do takiego stylu życia jest dla mnie bezcenna! Łapcie zatem przepisy na te smakołyki!
Jarmuż smażony z czosnkiem
- Składniki:
– 200 g świeżego jarmużu
– 3 ząbki czosnku
– 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
– sól, pieprz do smaku - Przygotowanie:
Jarmuż opłukać i oczyścić. Miękkie liście jarmużu odciąć nożyczkami od grubszych łodyg. Konieczne jest usunięcie łykowatych części, gdyż będą twarde – a tego nie chcemy, prawda? 🙂 Czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego jarmuż. Kiedy jarmuż zmięknie dodać pokrojone ząbki czosnku i doprawić solą i pieprzem, i jeszcze chwilę przesmażyć. Gotowe!
Tak przygotowany jarmuż można podać na samo lub potraktować jako bazę pod sałatkę, quiche czy jako farsz do jaj sadzonych 🙂
SAŁATKA NA CIEPŁO Z KOMOSY RYŻOWEJ, BATATÓW I NATKI PIETRUSZKI
- Składniki:
– 100 g komosy ryżowej
– 1 szklanka wody (250 ml)
– 1 duży batat
– 2 łyżki oleju rzepakowego (+ odrobina do posmarowania batatów do pieczenia)
– 3 gałązki natki pietruszki
– sok z 1/2 cytryny
– sól, pieprz do smaku - Przygotowanie:
Suchą komosę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Przełóż do małego rondelka i dodaj szklankę wody. Gotuj do miękkości około 15 minut (komosa powinna wchłonąć całą wodę). Ugotowaną komosę koniecznie odsącz na sicie o małych oczkach.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C (termo obieg).
Bataty obierz ze skórki, pokrój w większą kostkę. Nasmaruj kawałki olejem rzepakowym. Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku 20 minut (po przekłuciu widelcem kawałki powinny być miękkie).
W dużej misce połącz ugotowaną, odsączoną komosę, upieczone kawałki batatów i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i olejem rzepakowym.
sałatka z buraków z dodatkiem rukoli, nasion słonecznika z domowym pesto na bazie rukoli
- Składniki:
– 5 ugotowanych buraków średniej wielkości
– 4 łyżki stołowe uprażonych ziaren słonecznika (upraż na suchej patelni )
– 100 g świeżej rukoli
– garść listków świeżej natki pietruszki
– sok z 1/2 cytryny
– 2 łyżki miodu
– 50 ml oleju rzepakowego
– 20 ml przegotowanej, letniej wody
– sól, pieprz od smaku - Przygotowanie:
Buraczki ugotuj lub upiecz do miękkości. Obierz ze skórki. Ostudzone pokrój na plastry. Ułóż plasterki na talerzyku na uprzednio rozłożonych listkach rukoli. Buraki układaj tak, jak na carpaccio.
Przygotuj pesto z rukoli z dodatkiem natki pietruszki.
Do wysokiego kielicha blendera wrzuć listki rukoli (zostaw kilka listków do dekoracji). Dodaj 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika, oczyszczoną natkę pietruszki, miód, sok z cytryny, olej i wodę. Zblenduj na gładko. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polej buraczki, a następnie obsyp je łyżką uprażonych ziaren słonecznika i udekoruj listkami rukoli.
CIECIORKA DUSZONA W POMIDORACH Z ZIOŁAMI, CZOSNKIEM I SZPINAKIEM
- Składniki:
– 400 g cieciorki gotowanej z zalewy (ja używam takiej ze słoiczka)
– 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (ja używam takich z dodatkiem ziół)
– 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
– 1 średniej wielkości świeża cukinia
– garść świeżego szpinaku
– 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praską
-sól, pieprz do smaku
– garść świeżo posiekanej kolendry - Przygotowanie:
Cukinię umyj i osusz. Pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej trochę oleju rzepakowego . Wrzuć pokrojoną w kosteczkę cukinię. Przesmaż kilka minut tak, żeby cukinia zmiękła, ale była lekko chrupiąca. Dodaj listki szpinaku i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmaż razem chwilkę. Dodaj cieciorkę odsączoną z zalewy, krojone pomidory z puszki i dopraw suszonymi ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Podawaj ze świeżo siekaną kolendrą.
sALSA Z AWOKADO, CZERWONEJ CEBULI, CYTRYNY I KOLENDRY
- Składniki:
– 3 sztuki dojrzałego awokado
– 1 mała czerwona cebulka
– sok z 1 średniej wielkości cytryny
– 2 duże garści świeżej kolendry
– 1 łyżka oleju lnianego z pierwszego tłoczenia
– sól, pieprz do smaku - Przygotowanie salsy:
Awokado obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Dopraw solidnie sokiem z cytryny, żeby awokado nie ściemniało. Wymieszaj. Cebulkę czerwoną pokrój w kosteczkę podobnej wielkości do awokado. Dodaj do awokado. Dopraw pieprzem, solą i olejem lnianym. Na koniec dodaj duuuużo świeżych listków siekanej kolendry 🙂
sTEKI Z KALAFIORA Z CZARNUSZKĄ I SZCZYPIORKIEM ORAZ SOSEM NA BAZIE PASTY TAHINI, SYROPU Z AGAWY, OLEJU SEZAMOWEGO I CYTRYNY
- Składniki:
1 duży kalafior
olej rzepakowy do wysmarowania kalafiora do pieczenia
Do podania:
1 łyżka nasion czarnuszki
świeżo siekany szczypiorek
Przygotowanie:
Na blaszce rozłóż papier do pieczenia. Na papierze ułóż kalafiora pokrojonego w 2 cm plastry.
Różyczki kalafiora, które nie udało się pokroić w plastry, ułóż również na blaszce. Wszystkie kawałki posmaruj olejem rzepakowym (ja używam do tego silikonowego pędzelka).
Blaszkę z kalafiorami włóż do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnik (termo obieg) i piecz 20 minut (po przekłuciu widelcem powinny być miękkie).
Tak upieczonego kalafiora podawaj posypanego nasionami czarnuszki i świeżo siekanym szczypiorkiem, polanego sosem na bazie pasty tahini. - Składniki na sos:
– 3 łyżki stołowe pasty tahini
– 1 łyżka stołowa syropu z agawy
– 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
– 2 łyżki przegotowanej, letniej wody
– sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Podawać z pieczonym kalafiorem.
Gwarantuję, że po takim vegeparty Wasi goście wyjdą zdrowo najedzeni i poproszą Was o przepisy na te przysmaki. A wtedy podajcie im mojego linka i korzystajcie na zdrowie do woli!
Jeśli wypróbujecie moje przepisy koniecznie dajcie znać, jak Was smakowało 🙂
Na zdrowie!