Sałatka z pstrągiem łososiowym, zielonymi owocami i twarożkiem wędzonym, skropiona Olejem Rydzowym
Receptura dla dwóch osób:
– mix sałat z rukolą (jedna paczka)
– 200g fileta z pstrąga łososiowego
– jeden owoc avocado
– jeden owoc kiwi
– 100g białego twarogu wędzonego
– 8 pomidorków koktajlowych
– po czubatej łyżce sezamu czarnego i białego
– sól, pieprz
– olej rydzowy – zastąpi dressing
dodatkowo: pół cytryny, łyżka masła klarowanego do smażenia, pergamin.
DO DZIEŁA!
1. Mix sałat płuczemy, osuszamy.
2. Avocado przecinamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, po czym zalewamy sokiem z cytryny, żeby nie pociemniało.
2. Kiwi obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.
3. Pomidorki myjemy, osuszamy kroimy na cztery.
4. Pstrąga łososiowego obieram ze skóry, pozbawiamy ości i kroimy w paski grubości 1cm. Solimy i pieprzymy bardzo delikatnie. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego. Gdy będzie już gorące kładziemy kawałek pergaminu, a na nim rybę i smażymy na rumiano z każdej strony.
5. Na talerzu wysypujemy sezam czarny i biały, po czym obtaczamy w nim usmażoną rybkę.
Na talerzach układamy sałatkę, następnie avocado i kiwi, oprószamy serkiem wędzonym, układamy rybę i pomidorki. Polewamy olejem rydzowym, który zastąpi nawet najlepszy winegret!
SMACZNEGO! 🙂
W jakim celu używasz pergaminu, skoro jest masło?
Ryba nie będzie taka tłusta (ograniczymy kalorie), a pergamin dodatkowo zapobiegnie przywieraniu delikatnych filecików do patelni. Możesz oczywiście przygotować na samym masełku – wskazana jest dowolność, niczego nie narzucam 😉 Pozdrawiam!
pyszności na talerzu 🙂
Dziękuję i zapraszam do odtworzenia u siebie! Smacznego 🙂