Z każdym dniem przybywa coraz więcej świeżych, kolorowych, soczystych i jakże słodkich owoców, które w ciepłe dni idealnie sprawdzą się na lekki obiad! Zachęcam Was do samodzielnego kombinowania ze smakami, bo naprawdę warto! Ode mnie dziś pomysł na szybką sałatkę owocowo-serową. Aromatyczne truskawki, soczyste nektarynki, drogocenne śliwki suszone i pestki. Mała miseczka równa jest prawdziwej bombie witaminowej – zajadajcie zatem na zdrowie! 😉
Sałatka z truskawkami, nektarynką, suszoną śliwką i mini mozzarellą
Receptura na 2 solidne porcje sałatki:
– miks kolorowych sałat
– 1 owoc nektarynki
– 12 sztuk świeżych truskawek
– 6 suszonych śliwek
– 2 łyżki stołowe mieszanych ziaren: słonecznika, pestek dyni, sezamu
– 150 g opakowanie mini kuleczek mozzarelli
– 60 g (czyli połówka) okrągłego serka camemberta
– po dwie łyżki stołowe na porcję oleju rydzowego ub rzepakowego do polania
– zioła prowansalskie do przyprawienia
DO DZIEŁA! 🙂
Miks sałat płuczemy, osuszamy.
Truskawki płuczemy, osuszamy, obieramy z szypułek kroimy na dwa lub na cztery.
Nektarynkę kroimy na sześć, a później każdy kawałek kroimy na pół.
Śliwki parzymy wrzątkiem, po czym kroimy na pół.
Na miseczkę układamy: miks sałat, nektarynkę, truskawki, suszone śliwki, kuleczki mozzarelli i kawałki camemberta. Posypujemy ziarnami, ziołami prowansalskimi i polewamy do smaku olejem rydzowym lub rzepakowym.
SMACZNEGO! 🙂