Kasza owsiana. Moje nowe kulinarne odkrycie.
Jest wytwarzana z ziaren owsa, tego samego, którego używa się do produkcji płatków owsianych. Kasza jednak jest bogatsza w błonnik i liczne składniki mineralne. Spośród wszystkich jest najlepszym źródłem β-glukanu – rozpuszczalnego błonnika, który daje szybkie uczucie sytości oraz pęcznieje w przewodzie pokarmowym, co ułatwia wypróżnianie się. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i stanowi odżywkę dla korzystnej mikroflory naszego układu pokarmowego. Zawiera dużo białka, żelaza, magnezu ora jest dobrym źródłem cynku, wapnia, witamin B1, B2 i kwasu foliowego.
Jak widzicie działa niemal jak nauralne lekarstwo, które możecie spożywać do woli! Na słono, na słodko, idealnie syci na długo, stąd tez polecam do dań jednogarnkowych i sałatek, które sprawdzą się do pracy. A poniżej jedna ze smacznych propozycji ode mnie. Na zdrowie! 🙂
Kasza owsiana z czerwoną kapustą, marchewką, jabłkiem i ziarnami
Składniki na cztery porcje:
100 g kaszy owsianej
jedna duża marchewka
jedno duże jabłko
1/4 główki kapusty czerwonej
mieszanka ziaren: pestki słonecznika, sezam, słonecznik
Do przyprawienia:
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– sok z jednej cytryny
– łyżka octu jabłkowego 6%
– świezo mielony pieprz
– świeżo mielony miks ulubionych ziół suszonych
– opcjonalnie łyżeczka cukru
DO DZIEŁA!
Kaszę owisaną prażymy na suchej patelni przez 3 minuty, po czym zalewamy wodą i gotujemy przez około 15 minut, aż będzie “na ząb”. Kaszę podczas gotowania podlewamy wodą, aż kasza całkowicie wchłonie wodę.
Warzywa myjemy.
Kapustę szatkujemy drobno, najlepiej w maszynie.
Marche obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Jabłko obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Na suchej patelni podprażamy ziarna.
W miseczce łączymy kaszę z warzywami, doprawami przyprawami i zjadamy.
Może stanowić samodzielny posiłek, posłużyć jako dodatek do obiadu. Idealna do pracy!
SMACZNEGO! 🙂