Mazurska Piwnica – odkrycie, które warto mieć w kuchni (i na imprezowej desce :)

Jeśli znacie mnie już trochę, to wiecie, że mam słabość do dobrego jedzenia w słoiku – zwłaszcza, kiedy stoi za nim jakość, smak i fajna historia. I właśnie dlatego totalnie wpadłam po uszy w Mazurską Piwnicę. To marka z Giżycka, która robi świetne rzemieślnicze rzeczy: pasztety, smarowidła, bigos, pulpety i inne dobrocie, które pachną dzieciństwem, a smakują jak najlepsze domowe jedzenie.

Ostatnio dostałam w prezencie paczkę i postanowiłam, że na pierwszy ogień poleci pâté z wątróbki z figą – kremowe, delikatne, z fajną słodyczą. I powiem Wam jedno: to jest złoto na każdą imprezę, majówkę, spotkanie z przyjaciółmi przy winie albo nawet na samotny wieczór na balkonie z kieliszkiem białego i ulubioną playlistą. Zrobiłam z tego takie grzanki, że nie możecie ich pominąć! Pewnie tego nie wiecie, ale jestem przeogromną fanką pate!

A teraz do dzieła!

Składniki:

• 1 słoiczek pâté z figą od Mazurskiej Piwnicy

• 1 bagietkę

Na konfiturę z czerwonej cebuli:

• 2 czerwone cebule

• olej do smażenia

• 3 łyżki moidu miodu

• 2 łyżki octu balsamicznego + 2 łyżki octu z czerwonego wina

• sól, pieprz

• do wykończenia: plasterki gruszki i prażone pistacje

Przygotowanie:

Cebulę podsmażacie, aż się zeszkli, dodajecie miód i octy, przyprawiacie i dusicie, aż zrobi się z tego cudowna, lepiąca konfitura. Bagietkę kroicie na kromki, podpiekacie w piekarniku. Każdą grzankę smarujecie pasztetem, dodajecie cebulkę, gruszkę i pistacje. I gotowe.

Wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej, a jak się jeszcze położy na desce i zaserwuje z kieliszkiem czegoś chłodnego – no sztos!

Jeśli macie ochotę na te smakołyki, na szczęście nie musicie jechać aż do Giżycka! Ich słoiczki znajdziecie w Spiżarni Warmińskiej w Tomaszkowie – w każdą sobotę. A jak macie lenia, to spokojnie można też zamówić online – bo kto dziś nie kocha jedzenia z dostawą? 🙂

Spróbujcie i dajcie znać, co najbardziej Wam smakowało. No i jak smakowały Wam moje grzaneczki 🙂

*Przepis powstał przy współpracy z Mazurską Piwnicą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *