Żurek wielkanocny z borowikami i białą kiełbasą z Warmii

Wielkanoc bez żurku? Nie u mnie!

Ten przepis pachnie moim domem, dzieciństwem i świętami przy dużym stole. U nas w domu zawsze był obowiązkowy: dobrze doprawiony, lekko kwaśny, z grzybowym aromatem i białą kiełbasą z lokalnej masarni. W wersji, którą Wam dziś zostawiam, znajdziecie wszystko, co kocham – suszone borowiki, domowy zakwas, porządną kiełbasę i szczyptę chrzanu, który dodaje charakteru.

To taki żurek, przy którym chce się usiąść z rodziną, pogadać, pośmiać się i poprosić o dokładkę.

Zostawiam Wam przepis, który w moim domu sprawdza się od lat – może i u Was zagości na dłużej? Smacznego! 🙂

Żurek wielkanocny z borowikami i białą kiełbasą z Warmii

Składniki:

• 2 opakowania włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – możesz pokroić na mniejsze kawałki)

• 2 litry wody

• 1 litr domowego zakwasu na żur (tu znajdziesz mój przepis: https://www.sajkofankasmaku.pl/uncategorized/idealny-zakwas-na-zurek-wielkanocny/ )

• 3 liście laurowe

• 5 ziaren ziela angielskiego

• 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnie

• garść suszonych borowików (namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie, najlepiej przez noc)

• 1 opakowanie białej kiełbasy z Zakładów Mięsnych Warmia

• 1 łyżeczka musztardy Dijon

• 2 łyżeczki chrzanu (świeżo tartego lub dobrego jakościowo ze słoika)

• sól, pieprz do smaku

• suszony majeranek (sporo – żurek lubi majeranek!)

Do podania:

• jajka ugotowane na twardo

• dodatkowy chrzan i majeranek

Przygotowanie:

  1. Zacznij od wywaru. W dużym garnku umieść włoszczyznę, dodaj 2 litry wody, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i borowiki wraz z wodą, w której się moczyły (ale bez osadu z dna). Gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin.
  2. Wyjmuj włoszczyznę i grzyby. Wrzuć całą kiełbasę i dolej zakwas na żurek, musztardę Dijon, chrzan, dopraw sporą ilością majeranku, solą i pieprzem. Niech się powoli gotuje w aromatycznym bulionie przez 15-20 minut. Kiełbasa odda smak i nada tłustości wywarowi. Nie doprowadzaj do wrzenia, by nie stracić smaku zakwasu.
  3. Spróbuj – żurek powinien być lekko kwaskowy, dobrze doprawiony, z nutą grzybów i białej kiełbasy.
  4. Podawaj gorący, z jajkiem na twardo, odrobiną chrzanu i posypany majerankiem. Świetnie smakuje też z kromką razowego chleba i domową wędzonką.

To nie tylko zupa – to serce świątecznego stołu. Pachnie jak dom, las i Wielkanoc.

Smacznego i Wesołych Świąt! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *