Wielkanoc bez żurku? Nie u mnie!
Ten przepis pachnie moim domem, dzieciństwem i świętami przy dużym stole. U nas w domu zawsze był obowiązkowy: dobrze doprawiony, lekko kwaśny, z grzybowym aromatem i białą kiełbasą z lokalnej masarni. W wersji, którą Wam dziś zostawiam, znajdziecie wszystko, co kocham – suszone borowiki, domowy zakwas, porządną kiełbasę i szczyptę chrzanu, który dodaje charakteru.
To taki żurek, przy którym chce się usiąść z rodziną, pogadać, pośmiać się i poprosić o dokładkę.
Zostawiam Wam przepis, który w moim domu sprawdza się od lat – może i u Was zagości na dłużej? Smacznego! 🙂
Żurek wielkanocny z borowikami i białą kiełbasą z Warmii
Składniki:
• 2 opakowania włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – możesz pokroić na mniejsze kawałki)
• 2 litry wody
• 1 litr domowego zakwasu na żur (tu znajdziesz mój przepis: https://www.sajkofankasmaku.pl/uncategorized/idealny-zakwas-na-zurek-wielkanocny/ )
• 3 liście laurowe
• 5 ziaren ziela angielskiego
• 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnie
• garść suszonych borowików (namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie, najlepiej przez noc)
• 1 opakowanie białej kiełbasy z Zakładów Mięsnych Warmia
• 1 łyżeczka musztardy Dijon
• 2 łyżeczki chrzanu (świeżo tartego lub dobrego jakościowo ze słoika)
• sól, pieprz do smaku
• suszony majeranek (sporo – żurek lubi majeranek!)
Do podania:
• jajka ugotowane na twardo
• dodatkowy chrzan i majeranek
Przygotowanie:
- Zacznij od wywaru. W dużym garnku umieść włoszczyznę, dodaj 2 litry wody, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i borowiki wraz z wodą, w której się moczyły (ale bez osadu z dna). Gotuj na małym ogniu ok. 2 godzin.
- Wyjmuj włoszczyznę i grzyby. Wrzuć całą kiełbasę i dolej zakwas na żurek, musztardę Dijon, chrzan, dopraw sporą ilością majeranku, solą i pieprzem. Niech się powoli gotuje w aromatycznym bulionie przez 15-20 minut. Kiełbasa odda smak i nada tłustości wywarowi. Nie doprowadzaj do wrzenia, by nie stracić smaku zakwasu.
- Spróbuj – żurek powinien być lekko kwaskowy, dobrze doprawiony, z nutą grzybów i białej kiełbasy.
- Podawaj gorący, z jajkiem na twardo, odrobiną chrzanu i posypany majerankiem. Świetnie smakuje też z kromką razowego chleba i domową wędzonką.
To nie tylko zupa – to serce świątecznego stołu. Pachnie jak dom, las i Wielkanoc.
Smacznego i Wesołych Świąt!