Idealny zakwas na żurek wielkanocny

Za tydzień Wielkanoc! Dzisiaj zatem ostatni dzień, by nastawić zakwas na żurek wielkanocny ??Łapcie mój sprawdzony przepis!

?ZAKWAS NA ŻUREK?

  • 500 ml przegotowanej, ostudzonej wody
  • 6 czubatych łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 (może być też typ 1850)
  • 6 obranych ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego

Dodatkowo:

  • wyparzony słoik litrowy
  • gaza jałowa
  • gumka recepturka lub kawałek sznurka
  • drewniana łyżka

PRZYGOTOWANIE:

▫️Do wyparzonego słoika nalej wodę. Dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, żeby nie było grudek. Dodaj obrane ząbki czosnku, listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wymieszaj dokładnie. Przykryj gazą jałową, zabezpieczając gumką recepturką. Odstaw w ciepłe miejsce, ale nie ustawiaj na oknie.

▫️Zakwas mieszak codziennie raz dziennie, najlepiej o tej samej porze, czysta drewnianą łyżką.

▫️Obserwuj swój zakwas – jeśli są bąbelki to OK, znaczy, że zakwas pracuje.

▫️Jeśli zakwas nie bąbluje albo ma brzydki, niepożądany zapach – niestety musisz swój zakwas wyrzucić. Porządny zapach przypomina kiszonkę (ogórki kiszone itp.)

▫️Zakwas, w zależności od warunków cieplnych Twoim domku, będzie dobry po 5 do 7 dni od nastawienia.

▫️Gotowy zakwas nada wspaniałego smaku i koloru Twojemu wielkanocnemu żurkowi. No i ile satysfakcji, że to Nasz, samodzielnie przygotowany!

Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *