Marzec, zima, zimno… Ba, co ja piszę, prawdziwe mrozy! A na taki srogi chłód najlepsza rozgrzewająca i pożywna zupa.
Oto i ona.
Aromatyczna, słodko-ostra, z lekką nutą orientu, cudownie sycąca zupa z ciecierzycą. Jestem pewna, że na stałe zagości w waszym menu. Ja ugotowałam ją dziś pierwszy raz i jestem pewna, że nie ostatni! A zatem fartuchy za pas i do kuchni marsz! 😉
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą i garam masala
Z receptury wychodzi 6 pożywnych porcji
Składniki:
- 1 duży słodki ziemniak batat
- 1/2 dyni piżmowej
- 1 duża marchew
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 300 g czerwonej soczewicy w połówkach
- 1 łyżka stołowa przyprawy garam masala
- 1 czubata łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorów krojonych z kartonika
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- woda
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Dodatkowo do podania: świeżo siekany szczypior, bądź kolendra
Przygotowanie:
- Dynię, marchew i batata obrać ze skórki, opłukać, pokroić w kostkę ok. 2cm x 2cm.
- Czosnek i imbir obrać, drobno posiekać.
- W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na rozgrzany olej wrzucić warzywa. Gdy lekko się zrumienią dodać przyprawę garam masala, czosnek i imbir. Dokładnie wymieszać.
- Zalać wszystko wodą tak, aby zakrywała wszystkie warzywa i była nieco ponad nimi około 1-2cm. Zagotować, po czym zmniejszyć nieco ogień, by wodą nie wrzała, ale delikatnie się gotowała.
- Gotować pod przykryciem około 30 minut.
- Po tym czasie dolać mleczko kokosowe, pomidory z kartonika, dodać koncentrat. Dokładnie wymieszać.
- Dosypać soczewicę i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Podawać z posiekanym szczypiorkiem, bądź świeżą kolendrą.
SMACZNEGO!