Sezonowe pyszności w Nowym Retro – Restaurant Week w Hotelu Wileńskim w Olsztynie

Wiosna to idealny czas, by celebrować smaki. A czy może być lepsza okazja niż Restaurant Week Polska? Festiwal, który łączy wyjątkowe restauracje z głodnymi wrażeń smakoszami – i to dosłownie! Tym razem odwiedziliśmy restaurację Nowe Retro w Hotelu Wileńskim w Olsztynie i… przepadliśmy.

Już od progu wita nas przytulne, stylowe wnętrze – połączenie klasyki i współczesnego designu. Idealne miejsce na randkę, rodzinny obiad czy wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

A to, co dzieje się na talerzu… to już prawdziwa poezja.

Spróbowaliśmy obu festiwalowych menu i każde zachwycało: świeżością, pomysłem, jakością składników i formą podania. Wszystko wyglądało bajecznie i smakowało jeszcze lepiej.

Menu A otworzyło kremowe cudo – zupa z pieczonych ziemniaków z chrzanową śmietanką i chrustem z pora, lekko pikantna, aksamitna, pełna umami. Potem – duszone w cydrze policzki wieprzowe, które dosłownie rozpływały się w ustach, w towarzystwie polenty, puree z kalafiora i brokuła w maśle migdałowym. A na deser? Kremowy sernik crème brûlée z musem mango – klasyka z tropikalnym twistem. Obłęd! p.s. nie znajdziecie tu zdjęcia, gdyż sernik zniknął, nim zdążyłam wyjąć aparat – zasługa moich małych smakoszek 😉

Menu B było równie genialne – carpaccio z żółtego buraka z rukolą, rokitnikiem i pestkami dyni – lekkie, świeże, wiosenne. Danie główne zaskoczyło: stek z kalafiora z hummusem i salsą verde, z chipsami z jarmużu – wegetariański strzał w dziesiątkę. Jestem ogromną fanką steków z kalafiora i ta wersja, jak dla mnie mega pro! Jadałbym co drugi dzień 🙂 Na finał: ciastko z pistacjowym kremem i mleczną czekoladą, inspirowane stylem dubajskich deserów. Niby małe, a totalnie uzależniające, chrupiące, a jednocześnie bardzo czekoladowe.

Restaurant Week to kulinarne święto, które odbywa się kilka razy do roku w wybranych miastach Polski. W każdej restauracji można spróbować specjalnego trzydaniowego menu w cenie 69,99 zł przygotowanego specjalnie na tę okazję. To świetna okazja, żeby poznać nowe smaki, odwiedzić miejsca, w których jeszcze się nie było i… zakochać się w dobrej kuchni na nowo!

Tegoroczna wiosenna edycja trwa do 17 kwietnia! Rezerwacji dokonujesz online, szybko i wygodnie – i już wiesz, że czeka Cię smakowita przygoda. (link do rezerwacji: Rezerwuję!).

Gorąco polecam nie tylko Nowe Retro, ale i inne restauracje biorące udział w festiwalu na Warmii i Mazurach. To nie tylko okazja do jedzenia – to celebracja smaku, radości i wspólnego stołu. Zdecydowanie warto! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *