Jajo w koszulce.
Idealnie przygotowane powinno mieć płynne żółtko, a białko powinno być ścięte i stanowić otoczkę dla żółtka. Przygotowanie nie jest trudne, wymaga od nas jedynie nieco większej uwagi i cierpliwości. Dodatki wybieracie sami – ważne, żeby wszystko Wam pasowało i smakowało 😉
Jajo w koszulce na pełnoziarnistej grzance
Dwie porcje:
– 3/4 rondelka wody
– łyżka octu (może być winny)
– 2 jaja
– 2 kromki chleba pełnoziarnistego
– cebula czerwona
– ząbek czosnku
– kilka listków roszponki
– papryka marynowana ze słoiczka
– 2 plastry sera koziego
Dresing:
– łyżka miodu
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżeczka musztardy francuskiej
– pieprz, sól
Przygotowanie jaj:
W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką octu. W międzyczasie rozbijamy jajo na oddzielny spodek, bądź miseczkę – robimy to delikatnie. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień. Następnie łyżką mieszamy i jednocześnie wrzucamy jajo tak, by białko obtoczyło żółtko – ubrało go w koszulkę 😉 Gotujemy 2-3 minuty (dokładnie pilnując czasu!), żeby żółtko nie ścięło się w środku. Gotowe jajo wyjmujemy z wody łyżką cedzakową, delikatnie odcedzamy z wody i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie dodatków:
Z kromek chleba odcinamy skórki i smarujemy delikatnie masłem z czosnkiem. Na suchej, rozgrzanej patelni układamy grzanki i smażymy z obu stron na rumiano. Na grzance układamy plasterek sera koziego, następnie plastry czerwonej cebuli, paprykę, roszponkę i jajo. Na koniec polewamy dresingiem musztardowo-miodowym i podajemy na stół. Idealny początek dnia 🙂