Makaron w kształcie skośnej rurki, czyli penne, jest jednym z moich ulubionych. Nie tylko do środka dostaje się sos, ale także obtacza każdą rurkę oddzielnie – to sprawia, że wyczuwany jest w każdym kęsie. Dzięki temu możemy dłużej delektować się smakiem 🙂
Dziś fusion w mojej ulubionej wersji – z pesto z rukoli, która zaostrza smak delikatnego makaronu Om nom nom. Orzechy nerkowca i ziarna słonecznika nadały chrupkości, a owoc granatu przełamał zdecydowany smak pesto i nadał mu odrobinę słodyczy. Bardzo smakowite i zdrowe połączenie. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo, jak mi i zagości na stałe w Waszym menu 🙂 A teraz pora zakasać rękawy i przygotować sobie taki kolorowy talerz w wiosennej, bardzo kolorowej wersji 😉
Penne z pesto z rukoli z orzechami nerkowca i owocem granatu
-200g makaronu penne Om nom nom
Na pesto:
– 20g orzechów nerkowca
– 100g rukoli
– łyżka miodu
– łyżeczka musztardy
– łyżka octu winnego białego
– pół szklanki oliwy z oliwek
– 1 granat
– łyżka ziaren słonecznika
– 2 ząbki czosnku
-pieprz, sól
Makaron gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, po czym odcedzamy.
Rukolę, orzechy, słonecznik miksujemy w blenderze z musztardą, octem, miodem, oliwą, czosnkiem i przyprawiamy. Pesto mieszamy z makaronem i dodajemy wydłubane ze środka owocu nasiona granatu – podajemy na talerze i zajadamy ze smakiem 🙂
Powaliłaś mnie tym granatem:)
Pozdrawiam:)
Lubię eksperymentować, a czasem najmniej spodziewane połączenia okazują się rewelacyjne i pyszne 🙂 Fusion jak najbardziej wskazany 😉