Owsianka na wytrawnie z twarożkiem w zielonym pesto
Składniki:
– 5 płaskich łyżek płatków owsianych
– woda
– pół kostki twarogu chudego lub półtłustego
Pesto:
– dwie garście liście rukoli
– ząbek czosnku
– 1 łyżka octu winnego
– 4 łyżki oliwy
– 2 łyżki wody
– 1 łyżka miodu
– sól, pieprz do smaku
Wodę zagotować w czajniku. Płatki wsypać do miseczki, po czym zalać wrzącą wodą w takiej ilości, by przykryła płatki. Odczekać, aż płatki wciągną całą wodę.
Twarożek pokroić w kostki, obtoczyć we wcześniej zblendowanym pesto. Podać razem z owsianką i zajadać pyszności o poranku! 🙂
Twarożek i owsiankę przeważnie przygotowuję na słodko, ale to wygląda tak smakowicie, że chyba się skuszę 🙂
Zachęcam do wytrawnych połączeń – taka owsianka syci na długo 😉 Pozdrawiam serdecznie!