Sałatka z roszponką, kasza jaglaną i kozim serem
Składniki na 2 porcje:
Kasza:
– pół szklanki kaszy jaglanej
– 1,5 szklanki wody
– łyżeczka sosu sojowego
Sałatka:
– 100g roszponki
– 100g koziego sera (roladka)
– 1 gruszka
– 4 figi suszone
– garść ziaren słonecznika
Dresing:
– 2 owoce pomarańczy
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka octu winnego
Kaszę jaglaną opłukać, po czym zalać wodą i gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę, ale będzie lekko „na ząb”. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę sosu sojowego – nabierze ciekawego smaku 😉
Roszponkę oczyścić, opłukać, przebrać. Gruszkę umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, po czym pokroić w większą kostkę. Figi suszone pokroić w paseczki. Ser kozi pokroić w plasterki (w mnie roladka okrągła).
Dressing:
Sok z pomarańczy wycisnąć, dodać miód i ocet winny – wszystko wymieszać.
A na koniec…
Na talerzu ułożyć liście roszponki, następnie kaszę jaglaną, plastry sera koziego, kawałki gruszki i figi.
Na koniec polać dresingiem z pomarańczy i przyozdobić gałązkami tymianku, a ser kozi posypać prażonym ziarnem słonecznika.
Zajadać pyszności! 🙂
Uwielbiam kaszę jaglaną. W takiej wersji jeszcze jej nie próbowałam, ale na pewno spróbuję:)
Bardzo mnie cieszy, że tak jak ja uwielbiasz jaglaneczkę 😉 Koniecznie wypróbuj, bo warto – można śmiało zaliczyć do głównych dań! Pozdrawiam 🙂