Bardzo lubię, gdy na świątecznym stole pojawiają się pieczone, bądź wędzone mięsa. Pokrojone w cienkie plastry idealnie smakują podane na zimno z ostrą musztardą, chrzanem, bądź konfitura żurawinową. Dziś zapraszam na szynkę wieprzową, bardzo aromatyczną – pieczoną w czosnku i ziołach. Życzę smacznego 😉
1,5 kg mięsa z szynki wieprzowej
Marynata:
4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 łyżki przyprawy: suszone pomidory i bazylia
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżka papryka ostra mielona
½ szklanki półwytrawnego wina czerwonego
2 łyżki octu balsamicznego
½ szklanki oleju rzepakowego
Świeżo mielony pieprz
1 łyżka soli
DO DZIEŁA!
Mięso z szynki oczyścić z błon, umyć i osuszyć.
W dużej misce wymieszać przyprawy, dodać wino, ocet i olej. Dorzucić posiekany czosnek.
Do miski z marynatą wrzucić mięso, dobrze obtoczyć w marynacie. Obwinąć szczelnie folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Na blasze rozłożyć folię aluminiową matową stroną do mięsa. Ułożyć mięso, zawinąć je folią. Wstawić do piekarnika. Piec 1,5 godziny w 160 stopniach C, po czym odkryć folię, zwiększyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 20 minut.
Podawać na zimno z musztardą, chrzanem lub żurawinką. Smacznego!