Obiad dla wszystkich, którzy lubią zdrowo się odżywiać, ale lubią też smacznie się najeść 😉 Plastry schabu wieprzowego przygotowane na parze, w towarzystwie chrupiącej sałatki ze świeżych, struganych warzyw, a do tego orzeźwiający sos ziołowy na jogurcie naturalnym, który możemy jeść bezkarnie i bez obaw o kalorie!
Schab wieprzowy z parowaru z warzywnym tagliatelle i sosem jogurtowy z ziołami
Receptura na dwie porcje:
– 4 plastry schabu wieprzowego – po około 100 g każdy
Marynata do schabu – przygotowujemy mieszankę, którą rozcieramy w moździerzu: ziarenka kolendry, musztarda dijon, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy.
Sałatka:
– 1 cukinia średniej wielkości
– 1 duża marchewka
– pół świeżego ogórka zielonego
– kiełki pora
– prażone pestki słonecznika i siemienia lnianego, czarnuszki
– olej rydzowy
– sok z cytryny
– pieprz, sól
Sos jogurtowy z ziołami:
– 250 ml jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki chrzanu tartego
– pęczek świeżego koperku
– kilka listków świeżej mięty i bazylii
– 2 łyżki soku z cytryny
– świeżo mielony pieprz i sól
DO DZIEŁA!
1. Schab obtaczamy w marynacie, trzymamy dobę w lodówce.
2. Następnego dnia schab wyjmujemy godzinę przed przygotowaniem z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej. Rozkładamy w parowarze i parujemy przez 20 minut.
3. Gdy schab się robi, działamy z sałatką. Warzywa myjemy, obieramy ze skóry. Następnie do dużej miski robimy strugi z marchewki i cukinii obieraczką. Do dajemy kiełki pora, zalewamy sokiem z połowy cytryny. Przed podaniem polewamy olejem rydzowym i posypujemy prażonymi pestkami.
4. Przygotowujemy sos: czosnek obieramy, siekamy drobniutko, wrzucamy do miseczki. Koperek i zioła siekamy drobno, dorzucamy do miseczki. Zalewamy wszystko sokiem z cytryny, dodajemy chrzan, jogurt, doprawiamy pieprzem i solą.
5. Gdy schab będzie gotowy podajemy go na talerz z sałatką i sosem. Zdrowo, lekko i kolorowo 🙂
SMACZNEGO! 🙂