Schab wieprzowy z parowaru z warzywnym tagliatelle

f

Obiad dla wszystkich, którzy lubią zdrowo się odżywiać, ale lubią też smacznie się najeść 😉 Plastry schabu wieprzowego przygotowane na parze, w towarzystwie chrupiącej sałatki ze świeżych, struganych warzyw, a do tego orzeźwiający sos ziołowy na jogurcie naturalnym, który możemy jeść bezkarnie i bez obaw o kalorie!

Schab wieprzowy z parowaru z warzywnym tagliatelle i sosem jogurtowy z ziołami 

Receptura na dwie porcje: 

– 4 plastry schabu wieprzowego – po około 100 g każdy

Marynata do schabu – przygotowujemy mieszankę, którą rozcieramy w moździerzu: ziarenka kolendry, musztarda dijon, pieprz czarny, sól, pieprz ziołowy. 

Sałatka: 

– 1 cukinia średniej wielkości

– 1 duża marchewka

– pół świeżego ogórka zielonego

– kiełki pora

– prażone pestki słonecznika i siemienia lnianego, czarnuszki

– olej rydzowy

– sok z cytryny

– pieprz, sól

Sos jogurtowy z ziołami: 

– 250 ml jogurtu naturalnego

– 1 ząbek czosnku

– 1/2 łyżeczki chrzanu tartego

– pęczek świeżego koperku

– kilka listków świeżej mięty i bazylii

– 2 łyżki soku z cytryny

– świeżo mielony pieprz i sól

 DO DZIEŁA! 

 1. Schab obtaczamy w marynacie, trzymamy dobę w lodówce.

2. Następnego dnia schab wyjmujemy godzinę przed przygotowaniem z lodówki, by nabrał temperatury pokojowej. Rozkładamy w parowarze i parujemy przez 20 minut.

3. Gdy schab się robi, działamy z sałatką. Warzywa myjemy, obieramy ze skóry. Następnie do dużej miski robimy strugi z marchewki i cukinii obieraczką. Do dajemy kiełki pora, zalewamy sokiem z połowy cytryny. Przed podaniem polewamy olejem rydzowym i posypujemy prażonymi pestkami.

4. Przygotowujemy sos: czosnek obieramy, siekamy drobniutko, wrzucamy do miseczki. Koperek i zioła siekamy drobno, dorzucamy do miseczki. Zalewamy wszystko sokiem z cytryny, dodajemy chrzan, jogurt, doprawiamy pieprzem i solą.

5. Gdy schab będzie gotowy podajemy go na talerz z sałatką i sosem. Zdrowo, lekko i kolorowo 🙂

SMACZNEGO! 🙂

gh

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *