Łosoś otulony miętą z marchewką w sosie sojowym
Ryba:
– 400g łososia
+marynata: pieprz, sól, ząbek czosnku, sok z połowy pomarańczy
Marchewka:
– 4 duże marchewki
– 4 łyżki sosu sojowego
– łyżka miodu
– 100ml białego wina półwytrawnego
Miętowa otoczka:
– 10 listków świeżej mięty
– sok z połowy cytryny
– łyżka oliwy
-sól, pieprz, cukier
Łososia oczyszczamy ze skóry i ości. Marynujemy we wcześniej przygotowanej marynacie – około 15 minut. Pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni C.
Marchewkę myjemy, obieramy, płuczemy, po czym kroimy w paseczki typu julienne. Na patelni rozgrzewamy oliwę, po czym wrzucamy marchewkę. Gdy zmięknie zalewamy sosem sojowym, winem i dodajemy miód. Smażymy jeszcze chwilę dla uzyskania pożądanej konsystencji – ja lubię lekko al dente 😉
W moździerzu ucieramy mięte z oliwą, przyprawami i sokiem z cytryny.
Na talerzu układamy marchewkę, następnie rybę i polewamy miętowym dresingiem. Przyozdabiamy gałązką tymianku i serwujemy.
Zajadamy, a potem udajemy się na wiosenny spacer w promieniach słońca 🙂
ELEGANCKO I SMACZNIE 😉
http://WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM
Dziękuję bardzo – zaraz zaglądam do Ciebie po smakołyki 😉 Pozdrawiam! 🙂
ślicznie podane!
Dziękuję 😉
Dekoracja godna podziwu:)