Naszła mnie dziś ochota na warzywny detoks 🙂
Po świątecznych smakołykach postanowiłam, że uraczę się czymś lekkim, zdrowym i smacznym. Obiad, który Wam dziś proponuję jest nie tylko tani, ale także szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja użyłam selera, marchewkę, ziemniaczki i cebulkę. Jednak większość warzyw idealnie nadaje się do pieczenia. Wrzućcie zatem ulubione warzywka na kilka minut do piecyka,a w między czasie przygotujcie sosy – bez nich warzywa są również smaczne, ale wiadomo sosik to sosik 🙂
I takim oto sposobem zrobicie danie, do którego na pewno będziecie często powracać!
Kiedy warzywa już się upieką można jeść je dowolnie – na talerzu, z blaszki, ręką, bądź widelcem – jak kto woli! Jedno jest pewne – są pyszne i zmykają w mgnieniu oka 😉
Pieczone warzywa z sosami
– 2 duże marchewki
– 1 duży seler
– 4 spore ziemniaki
– 2 cebule
– główka czosnku
– cytryna
przyprawy: oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek
dodatkowo: oliwa, sok z połowy cytryny, sos worcester,
Warzywa umyć, po czym pokroić w słupki, jak frytki. Jedynie cebulę na ósemki. Wsypać do dużej miski, zalać oliwą, sosem, posypać przyprawami – porządnie wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia. Czosnek przekroić na pół, cytrynę w plasterki, porozrzucać gdzieniegdzie. Na wierzch położyć świeżą bazylię i miętę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 30-40 minut.
Zabieramy się za sosy:
Sos czosnkowy:
– 110g jogurtu greckiego
– dwa ząbki czosnku
– kilka listków świeżej mięty posiekanej
– odrobina soku z cytryny
– sól, pieprz
– łyżeczka miodu
Sos z sambal oelek – ostry
– 110g jogurt greckiego
– 2 łyżki sosu sambal oelek
– szczypta pasty harissy
– świeżo mielony pieprz
– odrobina soku z cytryny
Składniki na sosy wymieszać, po czym podawać do upieczonych warzyw.
SMACZNEGO 🙂