Kruche ciasto z jagodami, porzeczkami i agrestem – proste, szybkie, pyszne!

Pamiętam, kiedy byłam młodsza i mieszkałam jeszcze z rodzicami, co wakacje chodziłam z moją przyjaciółką na jagody. Brałyśmy kanki, wsiadałyśmy na rower, szukałysmy polany w lesie i zbierałyśmy pyszne jagódki z krzaczków. Później była zupa owocowa, pierogi, naleśniki i ciasta. A z ogrodu przynosiło się porzeczki i agrest, kwasząc się po przegryzieniu każdego małego owocu. Bardzo mi takich beztroskich chwil brakuje! Pozdrowienia Ilonko 😉 

Dziś jagody zazwyczaj kupuję, jedynie agrest i porzeczki wciąż rosną na działce u rodziców. Bardzo lubię wykorzystywać te kwaskowe owoce do deserów. Wystarczy zagnieść kruchy spód, wysypać na niego ulubione owoce i zapiec je pod słodką bezą.  

To proste ciasto sprawdzi się z pewności, gdy nagle z wizytą wpadną goście, ale równie smacznie wpasuje się do popołudniowej kawy. Spróbujcie koniecznie!

Kruche ciasto z jagodami, porzeczkami i agrestem – proste, szybkie, pyszne!

Receptura: 

CIASTO

– 1,5 szkalnki mąki pszennej

– 2 żółtka

– 100 g masła o zawartości tłuszczu 82%

– łyżka cukru

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

OWOCE

–  1 i 1/2 szklanki świezych jagód

– 1 i 12 szklanki świeżych owoców porzeczek czarnych

-1/2 szkalnki świeżych owoców agrestu

+ 3 czubate łyzki bułki tartej

BEZA: 

– 5 białek z jaj

– 3/4 szklanki cukru pudru

DO DZIEŁA!

1. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub chowamy do woreczka śniadaniowego. Chowamy na 1/2 godziny do lodówki.

2. Owoce myjemy, oczyszczamy z ogonków, suszymy.

3. Pekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

4. Kruche ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach na silikonową blaszkę do tarty o średnicy 28cm. Wylepiamy lekko boki, maksymalnie na pół cm w górę. Kruchy spód wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na rumiano (0koło 20-25 minut).

5. Upieczony spód lekko studzimy, po czym posypujemy bułką tartą, na którą wykładamy owoce (bułka wchłonie wodę z owoców, a ciasto pozostanie kruche). Na owoce układamy pianę ubitą na sztywno z białek i cukru.

Wstawiamy ciasto ponownie do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Gotowe!

SMACZNEGO! 🙂

8

6

5

3

2

1

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *