Jeśli szukacie pomysłu na szybki, smaczny i pożywny obiad, a przy tym kochacie mięso wołowe i wszystkie pyszności zapiekane w cieście francuskim to zdecydowanie dobrze trafiliście. To tutaj fani szybkich zapiekanek znajdą coś dla siebie. Idealnie sprawdzą się tutaj burgery wołowe od Warmia. Sztuka mięsa, które zapieczone z serem i warzywami smakują ekstra! Zwłaszcza te prosto z pieca!
Burgery wołowe zapiekane w cieście francuskim z serem i warzywami
Składniki na 4 porcje
- 4 burgery wołowe ZM Warmia (2 opakowania)
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 8 plastrów sera cheddar
- 4 solidne łyżki majonezu
- Garść posiekanego szczypiorku
- 2 opakowania ciasta francuskiego XXL
- 1 jajo
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C (termo obieg).
Na dużej blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na papierze ułóż płat ciasta francuskiego.
Ciasto podziel na cztery równe części. Na każdej części ułóż na środku plasterek sera. Na ser połóż burgera wołowego. Na burgera posmaruj majonez szczypiorkowy (majonez wymieszany ze szczypiorkiem). Na majonez ułóż plaster pomidora i cebulki. Znów posmaruj majonezem, połóż kolejny plasterek sera i przykryj kolejnym płatem ciasta francuskiego. Zlep mocno brzegi, tworząc sakiewkę. Każdą tak przygotowaną sakiewkę posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz 20 minut w 200 stopniach C.
Podawaj z ulubionym sosem lub na samo. Najlepiej smakuje na ciepło! Smacznego.