Cześć poświątecznie 🙂
Ostatnie dni nie były łaskawe dla naszych żołądków. Sałatki wypełnione po brzegi majonezem, tłuściutkie kiełbaski, a na koniec słodkie serniczki i mazurki. Zdecydowanie zatęskniłam za swoim codziennym trybem życia i czym prędzej postanowiłam wrócić na właściwe tory po świątecznej rozpuście.
Na dobry początek przygotowałam sałatkę z nową wędliną, którą niedawno wypuściły na rynek Zakłady Mięsne Warmia. Szynka z warmińskiej wędzarni ma bardzo dobry skład. Mięso jest najpierw marynowane w starannie skomponowanej zalewie z naturalnych przypraw i soli peklującej. Szynka ta wyróżnia się niezwykłą kruchością. Została nawet wyróżniona znakiem Doceń Polskie. Idealnie pasuje do kanapek, sałatek i zapiekanek. Nawet moja mała księżniczka zajada ją ze smakiem!
Sałatka, którą dzisiaj Wam serwuję idealnie sprawdzi się do pracy, na drugie śniadanie, kolację, czy rodzinne spotkanie.
Częstujcie się – jak zawsze – na zdrowie! 🙂
Sałatka z szynką z warmińskiej wędzarni z sosem bazyliowo-kolendrowym
Składniki na 2 porcje:
- 6 solidnych plastrów szynki z warmińskiej wędzarni ZM Warmia
- 100 g roszponki
- 1 marchewka
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 4 rzodkiewki
- Garść świeżych listków bazylii
- Koperek, nać pietruszki – do dekoracji
Sos bazyliowo-kolendrowy:
- Garść świeżych listów bazylii
- Garść świeżych listków kolendry
- 2 łyżki stołowe prażonych ziaren słonecznika
- 1 łyża stołowa miodu płynnego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 50 ml przegotowanej wody
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- Szczypta soli
- Świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Roszponkę opłucz i osusz. Poodrywaj łodygi i korzonki, zostawiając same listki. Wrzuć do miski. Dodaj listki bazylii. Pomidorki przekrój na pół. Część oliwek pokrój w plasterki, a część zostaw w całości. Rzodkiewki pokrój w cienkie plasterki. Marchewkę obierz, a następnie obieraczką zrób z niej cienkie paseczki wzdłuż, które następnie zawiń w ruloniki. Wszystko poukładaj ładnie na sałacie. Udekoruj natką pietruszki i koperkiem. Dodaj plastry szynki na wierzch. Możesz położyć je w całości, ale jeśli wolisz możesz pokroić je w cienkie paseczki.
Przygotuj sos. Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Sos będzie nieco gęsty.
Polej sałatkę przed podaniem. Smacznego 🙂
*Przepis ukazał się również na stronie producenta wędlin i jest efektem wspólnej współpracy