Tropikalna sałatka z kuskusem perłowym i kabanosami

Kabanosy nie muszą być nudne i nie trzeba zajadać ich tylko z bułą na szybką przekąskę. W połączeniu z owocami i lekkim cytrusowym dresingiem pozwolą Wam odkryć swoje zupełnie nowe oblicze! Cudowna sałatka, która sprawdzi się do pracy, na spotkanie ze znajomymi czy na słynnego sezonowego grilla. Częstujcie się! 🙂

Tropikalna sałatka z kuskusem perłowym i kabanosami

Składniki:

  • ½ szklanki kaszy kuskus perłowej
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 świeży ananas (lub jedno opakowanie mrożonego ananasa w kawałkach)
  • 50 g świeżej roszponki
  • 3 łyżki stołowe suszonej żurawiny

Dresing:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • Sok z ½ limonki lub małej cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kaszę opłukać na sicie, wrzucić do garnka z wodą i odrobiną soli. Gotować 15 minut. Kasza powinna być al dente.

Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki.

Świeżego ananasa pokroić w większą kostkę. Jeśli używamy mrożonego ananasa wyjmujemy go wcześniej z zamrażarki, by się rozmroził. Rozmrożonego odsączamy na papierowym ręczniku i kroimy na mniejsze kawałki.

Na większej salaterce układamy kaszę kuskus, roszponkę, pomarańcza, ananasa i suszoną żurawinę. Przed podaniem sałatkę polewamy dresingiem.

Smacznego!

*Przepis powstał przy współpracy z ZM Warmia z Biskupca

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *