Zielona sałatka z komosą ryżową, serem feta i warzywami

W poniedziałki zazwyczaj odbywa się u mnie ‘czyszczenie’ lodówki po weekendzie. I w ten oto magiczny sposób powstała przepyszna sałatka, którą koniecznie musicie odtworzyć u siebie w domu! ❤️ Jest po prostu fantastyczna ? Orzeźwiająca, świeża, lekka! Myślę,że idealnie sprawdzi się na imprezkę w plenerze, na kolację, obiad, do pracy i kiedy tylko chcecie ???

?Zielona sałatka z komosą ryżową?

Do przygotowania komosy ryżowej:
?100g komosy ryżowej suchej
?200 ml wody
Komosę opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Następnie przesyp do garnka i zalej 200ml wody. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 13 minut. Komosa wchłonie całą wodę. Po ugotowaniu przelej ją pod zimną wodą i pozwól jej dobrze ociec. Zimną dodaj do sałatki.

Do przygotowania sałatki przygotuj:
? ugotowaną komosę ryżową
?dwie garści rukoli
?pęczek posiekanego szczypiorku
?łyżkę stołową posiekanej natki pietruszki
?garść porwanych listków świeżej bazylii
?10 pomidorków papryczkowych przekrojonych na cztery części wzdłuż
?2 gałązki selera naciowego, obranych i pokrojonych w plasterki
?1/2 świeżego ogórka pokrojonego w drobną kostkę
?kilka owoców winogrona ( u mnie 6 sztuk) pokrojonego na pół
?pół kostki sera feta pokrojonego w drobną kosteczkę
?sok z połowy cytryny
?5 łyżek oleju rzepakowego
?2 łyżki sosu sojowego
?2 łyżeczki musztardy francuskiej

Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dobrze wymieszaj i zajadaj!

Smacznego i na zdrówko! ???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *