Ciasto ślimaczkowe z cynamonem i wiśniami

Dobrze wiecie, jak bardzo lubię modyfikować swoje przepisy, by nie wiało nudą ? Nie raz w mojej kuchni sprawdziło się powiedzenie, że najlepsze rzeczy powstają z przypadku. Tak było i tym razem!

Pewnie każdy z Was chociaż raz jadł słynne cynamonki. Ich zapach, zwłaszcza po upieczeniu, jest nieziemski! Wakacje to idealny czas na rozwój kulinarnych uniesień. W ogrodzie i na straganach pojawia się mnóstwo sezonowych owoców, które idealnie pasują do drożdżowych wypieków. W ogrodzie moich rodziców z drzewek uśmiechają się do mnie ostatnio wisienki, zatem zerwałam kilka i dodałam do mojego dzisiejszego wypieku. Początkowo założyłam sobie, że upiekę każdemu sowitych rozmiarów cynamonkę z wiśniami, ale kiedy zaczęłam układać ślimaczki na blasze zobaczyłam, jak cudownie się łączą i wtedy na myśl przyszło mi, by upiec je w formie ciasta. To był strzał w dziesiątkę! Ile frajdy sprawiło domownikom odrywanie ślimaczków z upieczonego ciasta! Niektórzy rwali całe ślimaczki, inni urywali po paseczku. Najważniejsze, że smakowało i wszyscy prosili, bym powtórzyła ten wypiek jeszcze raz. Koniecznie z wiśniami!

Sprawdźcie sami, jak pyszne smakuje!

Ciasto ślimaczkowe z cynamonem i wiśniami

Zaczyn:
?45 g świeżych drożdży
?2 łyżki mąki pszennej typ 550
?2 łyżki cukru
?6 łyżek ciepłego mleka (ok. 90 ml)

Ciasto:
?500 g mąki pszennej typ 550
?1 jajo
?200 ml ciepłego mleka
?4 łyżki cukru trzcinowego
?gotowy zaczyn drożdżowy
?80 g rozpuszczonego i osudzonego masła

Do posmarowania wyrośniętego ciasta:
?20 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
?Cynamon (dowolna ilość)
?Prawdziwe kakao (dowolna ilość)
?Cukier trzcinowy 4 łyżki

?1 szklanka wydrylowanych wiśni

Przygotowanie:
Zaczyn: wszystkie składniki połączyć dokładnie na gładką masę, przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Ciasto: kiedy zaczyn wyrośnie zagnieć ciasto. Połącz razem wszystkie składniki, zagnieć ciasto. Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.

Po godzinie podsyp blat kuchenny mąką i rozwałkuj ciasto na duży placek w kształcie prostokąta. Posmaruj ciasto masłem, a następnie posyp po całości cukrem, cynamonem i kakao. Poukładaj dowolnie wiśnie. Tu masz dowolność 😉 Zwiń ciasto w rulon, po czym pokrój na 5cm kawałki. Układaj ślimaczki jeden przy drugim na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch możesz jeszcze poukładać wisienki, delikatnie je dociskając. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 20 minut (termo obieg). Smacznego!

Ciasto możesz pokroić lub odrywać ślimaczki rękami Mniam! ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *