Puszyste drożdżówki z borówkami

p

Drożdżówki.

Ciasto drożdżowe to jedno z tych, które przyznam szczerze, w ten weekend zrobiłam drugi raz w życiu 🙂 Tak, zawsze odwlekam drożdżowe wypieki. Nie wiem, czy przez długi czas oczekiwania, czy może przez zamiłowanie do kruchych ciast. Jednak niepowtarzalna ilość borówek, która pojawiła się w tym roku w moim rodzinnym ogrodzie zachęciła mnie do dodatkowych kuchennych szaleństw, a co za tym idzie postanowiłam uraczyć mego męża i upiec słodkie “drożdżówki” z dodatkiem świeżych borówek. No cóż, muszę przyznać, że nie taki diabeł straszny, a ciepłe bułeczki zjedzone w gronie najbliższych to podwójna dawka endorfin. Częstujcie się zatem 😉 Na zdrowie! 

o

Puszyste drożdżówki z ogrodowymi świeżymi borówkami 

Receptura: 

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g cukru białego kryształ
  • 150 g stopinonego masła prawdziwego 82 % tłuszczu
  • 50 g drożdzy świeżych
  • 4 żółtka
  • 250 mleka
  • 1 kg świeżych borówek

Dodatkowo: papier do pieczenia

    1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do miseczki wrzucamy drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz niewielką część ciepłego (nie gorącego!) mleka. Rozczyn powinien mieć gęstość taką, jak ciasto na naleśniki 😉
    1. Odtstawić roczyn do wyrośnięcia – pojawią się pęcherzyki powietrza, a rozczynu w miseczce będzie dwukrotnie więcej – wtedy jest na pewno dobry.
    1. Żółtka ucieramy z cukrem, masełko stapiamy, a przesianą przez sito mąkę lekko podgrzewamy (możemy chwilę powyrabiać ją w dłoniach).
    1. Wyrośnięty rozczyn wlewamy do mąki, dodajemy utarte żółtka z cukrem, zaczynamy wyrabiać ciasto, powoli dolewając mleko.
    1. Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodajemy stopiony tłuszcz i wyrabiamy, aż do momentu, gdy ciasto nie będzie błyszczeć od tłuszczu.
    1. Tak wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia – najlepiej w ciepłe miejsce, bez przewiewów.
    1. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je jeszcze i formujemy w kuleczki dowolnej wielkości, zachowując odpowienie odstępy między bułeczkami. Zagniecione bułeczki układamy na papierze do pieczenia, po czym smarujemy je po wierzchu jajem.
    1. Na wyrośnięte bułeczki układamy nieregulanie świeże borówki i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (przykrywamy suchą ściereczką).
  1. Wyrośnięte drożdżówki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut. Po upieczeniu można posypać cukerm pudrem.

SMACZNEGO! 🙂

k

A poniżej krok po kroku w zdjęciach 😉 

b

c

d

e

f

g

h

i

j

l

m

Dzień Polskiej Żywności 2015

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *