Podróż w czasie do smaków kuchni polsko-ukraińskiej

DSC_1182

W upalne piątkowe popołudnie, w malowniczej kozackiej stanicy Ataman w Gutkowie koło Olsztyna miało miejsce wspaniałe wydarzenie, łączące dwie kultury: polską i ukraińską.  Nad malowniczym jeziorem, w cieniu pobliskiego lasu posmakować mogłam wspaniałych rarytasów.

Podczas festynu odbyły się degustacje polskich i ukraińskich dań oraz pokazy kulinarne. Historyczny przepis na barszcz odtworzył, a co za tym idzie ugotował i wszystkich częstował, szef kuchni z restauracji Vistula Hotel w Świeciu Tomasz Welter, wiceszef Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza. Nie zabrakło też licznych konkursów i zabaw oraz opowieści o dawnej, często przez wielu zapomnianej kuchni.  Dzieci z Ukrainy, które przybyły tu spod Lwowa, przygotowały piękny pokaz tańców oraz śpiewów ukraińskich.  Cudne miały stroje z ludowymi haftami, uwielbiam rekodzieło!

DSC_1197

Nie zabrakło też rozmów o  zdrowym żywieniu i właściwym dobieraniu produktów, a przede wszystkim o smaku historii, zapomnianych przepisach i sposobach ich wynajdowania. Tu wielki ukłon i pozdrowienia dla prof. Jarosława Dumanowskiego z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który już podczas studiów i we mnie zaszczepił zamiłowanie do najcenniejszego skarbu naszego narodowego dobytku, czyli kuchni staropolskiej. Koniecznie zapoznajcie się z serią książek, które napisał (możecie zakupić je na stronie Muzeum Pałacu w Wilanowie). 

DSC_1204

Nie zapomniałam zaopatrzyć się w regionalne produkty, które wzbogacą mój jadłospis w najbliższym czasie. Największym odkryciem okazał się Ocet z kwiatów czarnego bzu i Przysmak Chrzanowy od pana Siadaka (szukajcie: „Ekologia spod strzechy”). Wspaniałości, pyszności – oby za szybko się nie skończyły!

DSC_1188

DSC_1164

A poniżej nieco zdjęć – kto nie był, niech żałuje – do następnego razu! 🙂

DSC_1162

DSC_1171

DSC_1183

DSC_1184

DSC_1186

DSC_1191

DSC_1202

DSC_1205

DSC_1208

DSC_1199

DSC_1209

DSC_1173

DSC_1174

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *