Deszczowy lipiec i słoneczny początek sierpnia sprawiły, że w naszych polskich lasach pojawiły się pierwsze grzyby. Ja od moich rodziców dostałam w ten weekend pierwsze kurki, ukochane, wyczekane! Nie zrobiłam z nich jajecznicy, ani omleta, ale pożywny obiad z pęczakiem. Kurki idealnie smakują skąpane w śmietanowym sosie z dodatkiem świeżo siekanej natki pietruszki. Bierzcie kosze, ruszajcie do lasu, a potem przygotujcie ten pyszny i zdrowo sycący obiad. Smacznego! 🙂
Pęczak z kurkami w śmietanowo-pietruszkowym sosie
Receptura na dwie porcje:
– 300 g świeżych kurek
– pęczek świeżej pietruszki
– 3/4 szklanki pęczaku
– 330 g śmietany 30 %
– pieprz świeżo mielony
– sól
– 1 duża cebula
– 2 ząbki czosnku
Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia, woda do gotowania pęczaku
DO DZIEŁA!
1. Pęczak prażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju rzepakowego przez 3 minuty, po czym zalewamy go stopniowo wodą, za każdym razem tak, żeby cała kasza była przykryta płynem. Gdy kasza wchłonie wodę, powtarzamy czynność, nie zapominając o mieszaniu. Podlewamy tak długo, aż kasza będzie „na ząb”.
2. Kurki zalewamy wrzącą wodą i trzymamy w niej przez pięć minut. Następnie płuczemy na durszlaku i osuszamy.
3. Na patelni rogrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulkę i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Smażymy wszystko na rumiano. Zdejmujemy z patelni czosnek i cebulke na talerz.
4. Na tej samej patelni rogrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i przesmażamy bardzo mocno kurki, aż pieknie się zarumienią. W międzyczasie możemy podlać jeszcze odrobinką oleju. Do kurek dorzucamy cebulkę i razem chwilę smażymy. Kurki wraz z cebulą zalewamy śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dosypujemy posiekaną natkę pietruszki. Smażymy wszystko jeszcze około 2 minut, aż śmietanka lekko zgęstnieje.
5. Do tak przygotowanego sosu dorzucamy pęczak, razem dokładnie mieszamy na patelni i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. I gotowe!
SMACZNEGO! 🙂