Czy istnieje bardziej jesienne kombinacja smaków? Kozi ser i sezonowe owoce, zapieczone pod płatkami migdałów, podane ze słodko- kwaśnym kremem balsamicznym i solą ziołową. To połączenie działa na mniej, jak najlepszy afrodyzjak. Pamiętaj, by jeść gorące, najlepiej z czymś chrupiącym, jak grissini czy dobrze podpieczona bagietka. Jeśli nie jesteś fanem koziego sera zamień na fetę, camembert czy burratę. Odważ się jednak spróbować mojego połączenia i otwórz się na nowe smaki.
Sama nie wiem, czy to już deser, czy może jednak wytrwana przekąska… wybór należy do Ciebie 🥰
Kozi ser zapiekany z figami, gruszkami i śliwkami
- 200 g talarków z roladki z koziego sera
- 1 duża, dojrzała gruszka
- 3 śliwki węgierki
- 4 świeże, dojrzałe figi
- sól ziołowa
- dwie łyżki płatków migdałów
Do podania: miód, sos balsamiczny – mogą być też gorące maliny 🙂
Przygotowanie:
- Umyj owoce.
- Z gruszki usuń gniazdo nasienne, pokrój gruszkę w wiekszą kostkę.
- Z figi usuń twardy ogonek i przekrój na cztery części.
- Ze śliwki usuń pestkę i przekrój na pół.
- W naczyniu do zapiekania na środku ułóż dwa rzędy koziej roladki. Dookoła posyp gruszkę i ułóż figi. Na ser połóż śliwki. Posyp wszystko płatkami migdałów i dopraw solą ziołową.
- Zapiekaj 20-25 minut 2. 180 stopniach C (termo oobieg).
- Podawaj jeszcze gorące, polane miodem i kremem balsamicznym.
Smacznego!