Kozi ser zapiekany z figami, gruszkami i śliwkami

Czy istnieje bardziej jesienne kombinacja smaków? Kozi ser i sezonowe owoce, zapieczone pod płatkami migdałów, podane ze słodko- kwaśnym kremem balsamicznym i solą ziołową. To połączenie działa na mniej, jak najlepszy afrodyzjak. Pamiętaj, by jeść gorące, najlepiej z czymś chrupiącym, jak grissini czy dobrze podpieczona bagietka. Jeśli nie jesteś fanem koziego sera zamień na fetę, camembert czy burratę. Odważ się jednak spróbować mojego połączenia i otwórz się na nowe smaki.

Sama nie wiem, czy to już deser, czy może jednak wytrwana przekąska… wybór należy do Ciebie 🥰

Kozi ser zapiekany z figami, gruszkami i śliwkami

  • 200 g talarków z roladki z koziego sera
  • 1 duża, dojrzała gruszka
  • 3 śliwki węgierki
  • 4 świeże, dojrzałe figi
  • sól ziołowa
  • dwie łyżki płatków migdałów

Do podania: miód, sos balsamiczny – mogą być też gorące maliny 🙂

Przygotowanie:

  1. Umyj owoce.
  2. Z gruszki usuń gniazdo nasienne, pokrój gruszkę w wiekszą kostkę.
  3. Z figi usuń twardy ogonek i przekrój na cztery części.
  4. Ze śliwki usuń pestkę i przekrój na pół.
  5. W naczyniu do zapiekania na środku ułóż dwa rzędy koziej roladki. Dookoła posyp gruszkę i ułóż figi. Na ser połóż śliwki. Posyp wszystko płatkami migdałów i dopraw solą ziołową.
  6. Zapiekaj 20-25 minut 2. 180 stopniach C (termo oobieg).
  7. Podawaj jeszcze gorące, polane miodem i kremem balsamicznym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *