Drożdżówki z gruszkami, chałwą i migdałami

Pierwszy raz z tym połączeniem smaków spotkałam się w olsztyńskiej piekarni rzemieślniczej BoChenek. To była miłość od pierwszego kęsa… 😉

Ostatnio moja córa się rozchorowała i poprosiła mnie o drożdżówki. Postanowiłam, że spróbuję odtworzyć to słynne połączenie w mojej kuchni. Gruszki totalnie wpisują się w jesienny klimat i uwierzcie mi to jest prawdziwa rozkosz, zajadanie tych bułeczek, po wyjęciu prosto z pieca! Przy okazji tworzenia odkryłam, jak wspaniale mąka do pizzy robi ciastu drożdżowemu. A wszystko to dlatego, że zabrakło mi w domu zwykłej mąki… Ale tak właśnie powstają najlepsze przepisy, które zostają z nami na dłużej. Mam nadzieję, że i ten z Wami zostanie.

Wypróbujcie – smacznego!

Drożdżówki z gruszką, chałwą i migdałami

Receptura na 8 dużych drożdżówek

Zaczyn:

  • 250 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 35 g świeżych drożdży

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej 450 lub mąki orkiszowej 650
  • 150 g mąki do pizzy 00
  • 80 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • 1 szczypta soli
  • zaczyn drożdżowy przygotowany wcześniej

Kruszonka:

  • 40 g zimnego masła
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 25 g cukru migdałowego

Nadzienie:

  • dwie, duże, dojrzałe gruszki (najlepiej odmiany konferencja)
  • 4 łyżki stołowe płatków migdałów
  • 100 g chałwy

Dodatkowo: białko do posmarowania bułeczek, papier do pieczenia (pieczemy na dużej blaszcze piekarnikowej), pędzelek do smarowania białka.

Przygotowanie:

  1. Zaczyn: mleko podgrzać do temperatury około 30 stopni, rozpuścić cukier, pokruszyć drożdże. Poczekać, aż zaczyn zacznie pracować.
  2. Ciasto: Wszystkie składniki wsypać do dużej miski, dodać pracujący zaczyn drożdżowy, wyrobić. Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
  3. Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć ze sobą, tworząc kruszonkę (można to zrobić także za pomocą TM6 lub malaksera). Gotową kruszonkę przesypać do miseczki i schować do lodówki, przyda się później 😉
  4. Przygotować gruszki: Gruszki umyć, usunąć ogonki, przekroić na pół wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, a następnie przekroić jeszcze raz na pół wszerz.

5. Z wyrośniętego ciasta uformować 8 kulek.

6. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, na papierze w większych odstępach kulki. Kulki drożdżowe następnie rozpłaszczyć na środku szklanką, tworząc wgłębienie.

7. W każdym wgłębieniu ułożyć kawałek gruszki, posypać wnętrze gruszki chałwą i płatkami migdałów. Brzegi wysmarować białkiem, a na koniec bułeczki posypać kruszonką.

8. Odstawić jeszcze na chwilę do wyrastania i włączyć piekarnik na 185 stopni (termoobieg).

9. Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy blaszkę. Bułeczki pieczemy, aż będą rumiane – koło 20-25 minut w 185 stopniach C (termoobieg).

A teraz spójrzcie, jak prezentują się po upieczeniu… 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *