Pierwszy raz z tym połączeniem smaków spotkałam się w olsztyńskiej piekarni rzemieślniczej BoChenek. To była miłość od pierwszego kęsa… 😉
Ostatnio moja córa się rozchorowała i poprosiła mnie o drożdżówki. Postanowiłam, że spróbuję odtworzyć to słynne połączenie w mojej kuchni. Gruszki totalnie wpisują się w jesienny klimat i uwierzcie mi to jest prawdziwa rozkosz, zajadanie tych bułeczek, po wyjęciu prosto z pieca! Przy okazji tworzenia odkryłam, jak wspaniale mąka do pizzy robi ciastu drożdżowemu. A wszystko to dlatego, że zabrakło mi w domu zwykłej mąki… Ale tak właśnie powstają najlepsze przepisy, które zostają z nami na dłużej. Mam nadzieję, że i ten z Wami zostanie.
Wypróbujcie – smacznego!
Drożdżówki z gruszką, chałwą i migdałami
Receptura na 8 dużych drożdżówek
Zaczyn:
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
- 35 g świeżych drożdży
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej 450 lub mąki orkiszowej 650
- 150 g mąki do pizzy 00
- 80 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka cukru migdałowego
- 1 szczypta soli
- zaczyn drożdżowy przygotowany wcześniej
Kruszonka:
- 40 g zimnego masła
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 25 g cukru migdałowego
Nadzienie:
- dwie, duże, dojrzałe gruszki (najlepiej odmiany konferencja)
- 4 łyżki stołowe płatków migdałów
- 100 g chałwy
Dodatkowo: białko do posmarowania bułeczek, papier do pieczenia (pieczemy na dużej blaszcze piekarnikowej), pędzelek do smarowania białka.
Przygotowanie:
- Zaczyn: mleko podgrzać do temperatury około 30 stopni, rozpuścić cukier, pokruszyć drożdże. Poczekać, aż zaczyn zacznie pracować.
- Ciasto: Wszystkie składniki wsypać do dużej miski, dodać pracujący zaczyn drożdżowy, wyrobić. Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
- Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki połączyć ze sobą, tworząc kruszonkę (można to zrobić także za pomocą TM6 lub malaksera). Gotową kruszonkę przesypać do miseczki i schować do lodówki, przyda się później 😉
- Przygotować gruszki: Gruszki umyć, usunąć ogonki, przekroić na pół wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, a następnie przekroić jeszcze raz na pół wszerz.
5. Z wyrośniętego ciasta uformować 8 kulek.
6. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia, na papierze w większych odstępach kulki. Kulki drożdżowe następnie rozpłaszczyć na środku szklanką, tworząc wgłębienie.
7. W każdym wgłębieniu ułożyć kawałek gruszki, posypać wnętrze gruszki chałwą i płatkami migdałów. Brzegi wysmarować białkiem, a na koniec bułeczki posypać kruszonką.
8. Odstawić jeszcze na chwilę do wyrastania i włączyć piekarnik na 185 stopni (termoobieg).
9. Gdy piekarnik się nagrzeje wstawiamy blaszkę. Bułeczki pieczemy, aż będą rumiane – koło 20-25 minut w 185 stopniach C (termoobieg).
A teraz spójrzcie, jak prezentują się po upieczeniu… 😉