Jesień od zawsze kojarzy mi się z szarlotką albo domowym kruchym ciastem zapiekanym z soczystymi, korzennymi śliwkami, skrytymi pod bezową chmurką. Od roku, a właściwie odkąd w domu pojawiły się dziewczynki, stałam się największą fanką szybkich i prostych deserów, stąd też w mojej kuchni w jesienne weekendy królują sezonowe owoce zapiekane pod chrupiąca kruszonką. To jest taki jesienny „must eat”.
Owoce przyprawiam tylko cynamonem, czasem też kardamonem, a na wierzch ląduje zdrowsza wersja kruszonki z mąki orkiszowej, płatków owsianych i masła. Po zapieczeniu podaję je jeszcze gorące z gałką ulubionych lodów.
Wiecie dobrze, jak cenię i uwielbiam regionalnych producentów oraz ich produkty, a zwłaszcza te sezonowe, idące z duchem czasu. Od niedawna mam niezwykłą przyjemność współpracować z jedną z pyszniejszych lodziarni w regionie, która produkuje lody tradycyjne, w duchu slow, z najwyższej jakości składników. „Szabelki” kilka dni temu w prezencie podarowały mi najpiękniejszą paczkę PR, w której znalazłam smaki lodów w jesiennym klimacie. Pojawił się smak czekoladowy, orzecha laskowego, szarlotkowy i dyniowy. Który smak postawilibyście na podium, a który zdecydowanie zostałby daleko w tyle za pozostałymi? Ha! Domyślam się – zapewne dynię, która mało kojarzy się ze słodyczą i subtelnością lodowych przysmaków. My również tak obstawiliśmy, dlatego degustajcę zaczęliśmy od czekolady, idąc dalej w stronę orzecha laskowego, zatrzymując się na szarlotce i – o zgrozo! – pochłaniając w jednej chwili całą dynię, która okazała się najcudowniejszym smakiem, jaki ostatnio przyszło mi poznać! Coś wspaniałego, a w połączeniu z gorącymi gruszkami i jabłuszkami, zapieczonymi pod kruszonką stworzyły deser idealny!
Szabelkowe, jesienne smaki lodów królują w lodziarniach i piekarniach Szabelski na Warmii i Mazurach. Sprawdźcie i delektujcie się! Tymczasem łapcie mój najprostszy, a jednocześnie najpyszniejszy przepis, który koniecznie musicie odtworzyć w listopadowy wieczór.
Jesienne owoce zapiekane pod owsianą kruszonką
Receptura na cztery porcje:
- 2 soczyste jabłka, najlepiej odmiana szara reneta, ale mogą być każde
- 2 dojrzałe gruszki odmiana konferencja
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
Kruszonka:
- 100 g płatków owsianych górskich
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 100 g mąki orkiszowej
Przygotowanie:
Jabłka i gruszki myjemy, osuszamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę podobnej wielkości. Doprawiamy cynamonem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Składniki na kruszonkę łączymy razem w misce, wyrabiając dłońmi, do połączenia składników.
Kruszonką posypujemy owoce.
Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 40-45 minut.
Podajemy jeszcze gorące z zimnymi lodami.
Smacznego! 🙂
*Wpis powstał przy współpracy z marką LodySzabelki*