Rozsmakowałam się w nasionach chia. Polubiłam dodawać je do potraw, gdyż sprawiają, że stają się one bardziej pożywne. Dodatkowo wspaniale wpływają na przyspieszenie metabolizmu, przynajmniej w moim przypadku, co pozwala mi na szybszy powrót do formy po ciąży 😉 Zachęcam Was do wymyślania własnych kompozycji z małymi nasionami, a moja dzisiejsza propozycja niech stanowi dla Was kolejną inspirację!
Truskawkowo-kokosowy pudding chia z rabarbarem
Receptura na 2 duże porcje
- 400 ml mleczka kokoesowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki stołowe nasion chia
- 400 g truskawek świeżych, bądź mrożonych
- szczypta cynamonu
- 4 łodygi rabarbaru
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu
Przygotowanie:
- Mleczko kokosowe zmiksować blenderem z truskawkami (jeśli dajecie mrożone, poczekajcie, aż się rozmrożą) i cynamonem.
- Do powstałego koktajlu dodać 4 łyżki nasion chia. Dobrze wymieszać.
- Rabarbar umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę lub prostokąty.
- Na patelni rozpuścić cukier lub ksylitol. Do rozpuszczonego cukru wrzucić rabarbar, chwilę smażyć, dolać wodę. Jeszcze chwilę podsmażyć, aż rabarbar lekko zmięknie.
- Koktajl przelać do szklanek i wstawić do lodówki, aż masa stanie się sztywna (około 30-60 minut). Po tym czasie ułożyć na wierzch puddingu rabarbar. Schłodzić wszystko razem jeszcze przez co najmniej 6 godzin.
SMACZNEGO! 🙂