Odżywczy koktajl na mleku owsianym. Z owocami, cynamonem i kakao. Idealny o każdej porze dnia, syci i orzeźwia. Dbajmy o siebie na wiosnę! 🙂
Ostatnio zasmakowałam się w mlekach roślinnych. Przygotowywanie ich sprawia mi ogromna frajdę. Zaczęłam od mleka ryżowego, a dziś pora na mleko owsiane. Wyśmienite! Smakuje jak lżejsza wersja porannej owsianki.
Do przygotowania mleka owsianego potrzebne będą Wam:
– 2 szklanki suchych płatków owsianych górskich
– 8 szklanek wody
– łyżka brązowego cukru
– 1/.2 łyżeczki soli
Płatki owsiane zalewamy wodą. Zagotowujemy. Doprawiamy cukrem i solą. Wyłączamy. Zostawiamy na kilka godzin, po czym miksujemy blenderem na gładką masę. Przecieramy powstałą masę przez sito o bardzo drobnych oczkach – w razie potrzeby rozrzedzamy wrzącą wodą. Przechowujemy w szklanej butelce w lodówce do 6 dni.
Tutaj receptura na: MLEKO RYŻOWE Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI
A teraz pora na koktajl! 🙂
Receptura na litr koktajlu:
– 900 ml domowego mleka owsianego
– 2 banany
– 2 owoce kiwi
– 1/2 szklanki mrożonych jagód
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka prawdziwego kakao
– listki świeżej mięty
– łyżka miodu
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Schłodzić w lodówce. Idealny o każdej porze dnia 🙂