Book Fest 2015 w Olsztynie już za nami! A dziś pora na chwilę wspomnień i krótką recenzję dla tych, których z nami nie było oraz dla tych, którzy raz jeszcze chcieliby z nami przypomnieć sobie “Gotowanie w księgarni” 😉
Book Fest to festiwal książek organizowany przez Książnicę Polską, z okazji Międzynarodowego Dnia Książki i Praw Autorskich. Festiwal trwa zazwyczaj trzy dni – od środy do piątku.
W zeszłym roku podczas Book Fest 2014 miałam przyjemność debiutować, jako prowadząca warsztaty kulinarne, gotując wspólnie z moją koleżanką Julitą, przepisy z książki Pani Anny Starmach “Pyszne 25′. W tym roku stres był już o wiele mniejszy, a my po przełamaniu pierwszych lodów ucieszyłyśmy się, że znów spotkamy się z olsztyńskimi smakoszami!
Wybrałam książkę Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak “Najlepsze przepisy dla całej rodziny”. Zarówno ja, jak i Julita, uwielbiamy autorów tej książki, a ich filozofia smaku i sposób myślenia o jedzeniu i jego tworzeniu jest bliski naszemu.
Z okładki uśmiecha się do nas Grzegorz z wielkim bukietem świeżych, sezonowych warzyw i zaprasza, byśmy razem z nim wybrali się w kulinarną podróż po najlepszych przepisach dla starszych i młodszych!
Książka jest wydana w wyjątkowy sposób.Krótki przewodnik po tym, co jeść, jak jeść, na co zwrócić uwagę wybierając produkty, a także jak od najmłodszych lat gotować wspólnie z dzieciakami. Jak pobudzać w nich świadomość właściwego wyboru surowca i produktu. Przepisy w niej zawarte zostały napisane głownie z myślą o dzieciach. Są proste i łatwe, a przy tym pyszne i zdrowe. Dzięki temu trafią również do starszych, którym gotowanie sprawia trudność, bądź jest dla nich wręcz czarną magią 😉 Warto również wspomnieć, iż autorzy chcieli czytelnikowi pokazać, że jedzenie i gotowanie to wspaniała zabawa dla małych i dużych, że świadomy wybór produktu i zmiana nawyków żywieniowych sprawią, że jedzenie stanie się dla nas lekarstwem i przyjemnością. Bo przecież jesteśmy tym, co jemy!
Nie zapominajmy, że jedzenie jest częścią naszego życia, naszej filozofii. Wybierając surowiec musimy go zawsze wąchać, próbować, dotykać. Czyż nie jest tak, że jedzenie, które przygotujemy samodzielnie bardziej doceniamy? Celebrujmy zatem nasze wspólne posiłki, smakujmy, jedzmy wspólnie! Złe odżywianie często prowadzi nas do zaburzeń psychicznych. Zajadamy stres, problemy, a przecież tak ważne jest to, co jemy. Właściwe odżywianie dodaje nam energii, sił witalnych, buduje lepszą ocenę o sobie samym! Uśmiech, rodzina, dzielenie się przyjemnością jedzenia z innymi da nam dużo satysfakcji i sprawi, że właściwie spojrzymy na jedzenie! Zapraszajmy dzieciaki już od najmłodszych lat do kuchennych blatów, by poczuły się w kuchni, jak w najpiękniejszym miejscu na ziemi, a zapach wypieków zawsze był najmilszym wspomnieniem z dzieciństwa! Niech pieczenie kojarzy się naszym smykom z dobra zabawą! Zwracajmy uwagę na to, co jemy. Jedzmy sezonowo i lokalnie, dbajmy o regionalnych producentów i małe osiedlowe targi. Żyjmy zdrowo!
A teraz wróćmy do Book Festu…
Na warsztaty wybrałyśmy wspólnie z Julitą pięć przepisów, które z łatwością otworzyłyśmy dla wszystkich między regałami pełnymi książek 😉
W menu znalazły się dania wegetariańskie i bezglutenowe:
– Smoothie jaglane
– Sałatka na wynos
– Tabuleh z pęczaku
– Sałatka z kozim serem i różnymi sałatami
– Tagiatelle z warzyw z orzechami laskowymi
Smoothie jaglane przygotowałyśmy na bazie mleka ryżowego, które przygotowałyśmy same dzień wcześniej. Do mleka dodałyśmy: 2 łyżki kaszy jaglanej, świeże truskawki i maliny, listki świeżej mięty, brązowy cukier lub miód. Na koniec wszystko zmiksowałyśmy blenderem. Super orzeźwia i syci, chyba smakował każdemu 😉
Sałatka na wynos – idealna na drugie śniadanie, lunch czy do pudełeczka do pracy.Przygotowałyśmy ją na bazie makaronu razowego z pomidorami, rzodkiewką, kiełkami brokułów, świeżym koprem włoskim, natką pietruszki, listkami bazylii i uprażonymi pestkami dyni, słonecznika i siemienia lnianego. Sos składał się z: oliwy z oliwek, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu. Bardzo prosta, bardzo smaczna! 🙂
Tabuleh to orientalna sałatka z kaszy kus-kus i pietruszki. Jest jednym ze specjałów kuchni arabskiej. My zamiast kaszy kus-kus uzyłyśmy naszego polskiego pęczaku. Do sałatki dodałyśmy także: pomidorki koktajlowe, świeżego ogórka, natkę pietruszki, świeżą kolendrę, listki mięty, bazylię oraz pestki słonecznika i sezamu. Sos przygotowałyśmy z: oliwy smakowej z czosnkiem, pomidorami i bazylią, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Sałatka z kozim serem i mixem kolorowych sałat – banalnie prosta! Do miksu sałat dodałyśmy świeże pomidory, czerwoną cebulkę oraz roladkę z koziego sera. Do tego sos na bazie cytryny, oliwy, cukru brązowego soli i pieprzu. Na koniec oczywiście ulubione pestki prażone na paleni 😉
A na koniec nasza ulubiona sałatka…
Tagiatelle ze świeżych warzyw! Do jej przygotowania wykorzystałyśmy obieraczkę, którą wycinałyśmy cienkie strugi z marchewki, cukinii, zielonego ogórka. Warzywne tagliatelle to idealna alternatywa dla makaronu – warzywa smacznie chrupią i nadają wspaniałych kolorów naszej sałatce. Do tego sos na bazie oleju rydzowego, cytryny i miodu. Na koniec prażone orzechy laskowe i gotowe! Idealna, ulubiona, bardzo zdrowa! 🙂
I tak oto nasze warsztaty dobiegły końca! Po naszych zdrowych przysmakach pozostały zdjęcia oraz audycja w Radiu Olsztyn, w audycji JADŁOSTACJA pod redakcją Pani Doroty Grzymskiej – zapraszam do odsłuchania TU 🙂
Do zobaczenia w przyszłości! Poniżej zdjęcia, dzięki uprzejmości gości oraz Pani Doroty Grzymskiej z Radia Olsztyn – dziękuję za wspólną zabawę smakiem 😉