Śniadanie nie musi być nudne. Odrzućmy na bok kanapkę, jajecznicę czy płatki z mlekiem. Dodajmy sobie od rana energii do działania pożywnym koktajlem na bazie kaszy jaglanej, z dodatkiem mrożonych malin i szlachetnego kakao, zmiksowanym ze świeżymi ziołami i mlekiem kokosowym. Po takim śniadaniu pełni energii ruszymy z domu! Porcja wystarczy dla dwojga 😉 Koniecznie musicie zasmakować w koktajlu z dodatkiem królowej kasz – kochanej jaglanki!
Śniadaniowy koktajl jagodowo-czekoladowo-jaglany
Składniki:
– 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
– 2 garści świeżych lub mrożonych jagód
– kilka listków świeżej bazylii i mięty
– 250 ml mleczka kokosowego
– 1 łyżeczka prawdziwego kakao
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego
Kaszę jaglaną przelewamy na gęstym sicie wrzątkiem. Podprażamy ją w suchym garnku i gotujemy pod przykryciem w wodzie w proporcji 1:2. Potraw to około 15 minut. Ugotowaną kaszę studzimy.
Do wysokiego naczynia wrzucamy lekko rozmrożone i oczyszczone jagody, listki bazylii i mięty. Wsypujemy kaszę jaglaną, kakao, cukier brązowy i miód. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym i miksujemy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Pijemy na zdrowie! 🙂
Zapraszam do odwiedzenia strony “Lubię Kaszę” – znajdziecie tam mnóstwo ciekawych informacji o kaszach – na zdrowie! 🙂
Przepis powstał w ramach kampanii “Lubię kaszę” sfinansowanej ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych