Święta tuż, tuż! Jeśli brakuje Wam pomysłu na prezent, który będzie tani, praktyczny, smaczny i jakże uroczy – polecam własnoręcznie przygotowaną granolę. Granola, czyli mieszanka różnych płatków z dodatkiem bakali, orzechów, miodu. Pięknie zapakowana będzie doskonałym upominkiem dla kogoś bliskiego, kto uwielbia takie mieszanki! Granola będzie idealna na śniadanie, dodana do ulubionego jogurtu, bądź zjedzona na samo 🙂
Domowa granola orzechowo-korzenna z jagodami goji
-150-200 g płatków owsianych górskich
– czubata łyzka stołowa miodu gryczanego
– czubata łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów
– garść suszonych jagód Goji
– 2 łyżki ziaren słonecznika łuskanego
– 2 łyżki wiórek kokosowych
– szczypta soli
– łyżeczka przyprawy do piernika + 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
DO DZIEŁA!
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W misce łączymy miód, masło orzechowe, sól, przyprawę do piernika i cynamon. Dokładnie mieszamy. Dodajemy płatki owsiane, jagody Goji, wiórki kokosowe i słonecznik. Dokładnie wszystko mieszamy. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach około 20 minut.
Ostudzoną granolę przekładamy do pięknego słoiczka i ozabiamy.
Prawda, że proste? 😉 Na zdrowie!