Wiosna! A wraz z nią wysyp polskich, słodkich, czerwonych truskawek! Oczywiście, pochłaniam ich teraz ogromne ilości, ale zapewniam was, że możecie zajadać je bez wyrzutów sumienia 😉
Wczoraj gotowałam w plenerze, toteż udało mi się zrobić zdjęcie sałatki, która na pewno Wam zasmakuje! Zapraszam Was na sałatkę z truskawek, koziego sera, z dodatkiem jadalnych kwiatów. Idealna na niedzielny, ciepły dzień zamiast klasycznego obiadu – na zdrowie! 🙂
Wiosenna sałatka z truskawek i koziego sera
- 300 g ulubionego miksu różnych sałat
- kilka listków świeżej mięty
- kilka listków świeżej bazylii
- 300 g świeżych truskawek
- roladka z koziego sera
- prażone orzechy włoskie
- garść suszonej żurawiny
- garść kiełek rzodkiewki
- świeże płatki chabrów i dzikiej róży
Umyte i osuszone liście sałaty porwać na nierówne kawałki. Dodać listki mięty i bazylii, można lekko porwać. Na sałatę ułożyć plasterki roladki z koziego sera, pokrojone na cztery części truskawki. Dodać prażone orzechy włoskie,suszony owoc żurawiny i kiełki rzodkiewki. Udekorować. Przed podaniem wymieszać i polać dresingiem.
Dressing:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości
- 1 łyżka miodu
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
Składniki dokładnie razem wymieszać blenderem, bądź w miseczce.
Smacznego! 🙂