Nadeszła pora na coś MEGA słodkiego! To ciasto chodziło za mną od dawna. Prawdziwy, amerykański klasyk wśród czekoladowych łakoci. Pamiętam, jak na studiach mieliśmy zajęcia z czekolady. Uwielbiałam je! Pan cukiernik, Krzysztof, czarował jak czarodziej i ze zwykłej czekolady przygotowywał desery, których wcześniej moje podniebienie nie znało. Suflety, pralinki, czekoladki…. Było tam też czekoladowe brownie. Od tamtej pory nie piekłam niczego z czekoladą. A dziś postanowiłam znów sięgnąć po czekoladę, ale by trochę zaskoczyć najbliższych brownie zapiekłam z piankami, a po upieczeniu oblałam solonym karmelem. Wyszło baaardzo słodkie! Koniecznie posmakujcie – zapraszam 😉
Czekoladowe brownie z piankami Marshmallow i solonym karmelem
Receptura na niska tortownicę o średnicy 23 cm;
Składniki na ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady 70 – 80% zawartości kakao
- 100 g cukru brązowego
- 150 g mąki pszennej
- 200 g masła prawdziwego 82 % zawartości tłuszczu
- 6 jaj rozmiar M
- 90 g pianek Marshmallow
Solony karmel:
- 200 g cukru
- 150 g śmietanki 30 %
- 100 g masła prawdziwego 82 % zawartości tłuszczu
DO DZIEŁA!
CIASTO:
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
- W oddzielnej misce wybić jaja, zacząć miksować. Dodawać stopniowo cukier na przemian z mąką. Gdy masa będzie jednolita, gładka i pojawią się pęcherzyki powietrza, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
- Wszystko razem połączyć łyżką, bądź mikserem na wolnych obrotach przez maksymalnie minutę.
- Ciasto przelać do niskiej tortownicy (bądź blaszki) o średnicy 23 cm. Na wierzch powtykać pianki, by zanurzyły się do połowy w masie czekoladowej.
- Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez 15-18 minut.
Gotowe ciasto oblać solonym karmelem. Jak zrobić karmel?
- Do garnuszka wsypujemy cukier, po czym mieszamy powoli, by się nie przypalił. Najlepiej robić to silikonową łopatką, gdyż wtedy mamy pewność, że wszystko dobrze wymieszamy.
- Gdy zaczną tworzyć się grudki z cukru musimy być uważni, gdyż za chwilę cukier całkowicie się rozpuści i nabierze karmelowej barwy.
- Do płynnego, brunatnego karmelu dorzucamy masło, a gdy ono się rozpuści powoli dolewamy śmietankę. Gdy wszystko się połączy dodajemy łyżeczkę soli. Chwilę gotujemy i wyłączamy.
SMACZNEGO! 🙂