Słodkie bataty z wspaniale aromatycznymi i idealnie soczystymi podudziami z kurczaka. Super na obiad, ekstra na spotkanie z przyjaciółmi i na randkę z drugą połówką 😉 Dajcie się zaprosić na prawdziwą ucztę! Na zdrowie 😉
Podudzia z kurczaka w musztarowo-ziołowej marynacie podane z pieczonymi batatami
Składniki:
receptura na dwie porcje
- 4 podudzia z kurczaka
- 1 duży batat
Marynata:
- 60 g żółtej musztardy gładkiej w stylu amerykańskim
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
- 50 g rozpuszczonego masła lub oleju rzepakowego
- łyżeczka papryki ostrej sproszkowanej
- 1/3 czerwonej papryczki jalapeno
- 1 łyżeczka mielonego pierzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki suszonego oregno
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka sosu worcester
DO DZIEŁA!
- Podudzia z kurczaka oczyszczamy, myjemy.
- Batata obieramy ze skórki, kroimy w nieregularną dużą kostkę.
- W dużej misce łączymy wszystkie składniki marynaty: rozpuszczone masło lub olej, drobno posiekaną cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, papryczkę chili. Doprawiamy ziołami, sosem worcester i musztardą.
- Mięso i ziemniaki wrzucamy o marynaty. Dokładnie wszystko mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na 3 -4 godziny do lodówki.
- Po tym czasie przekładamy mięso i ziemniaczki do naczynia żaroodpornego.
- Wkładamy naczynie do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik ustawiając go na 200 stopni C. Pieczemy na rumiano (ok.45-50 minut w zależności od rodzaju piekarnika).
SMACZNEGO! 🙂
Przed pieczeniem: