Nachodzi Was czasem ochota, by poeksperymentować w kuchni? Mnie niemalże codziennie! 🙂 Na tegoroczne święta przygotowałam tort z warzyw. Rodzinie bardzo smakował. I wszyscy byli zdumieni, że z warzyw można wyczarować takie pyszności. Spróbujcie koniecznie, to idealny pomysł na rodzinny obiad. Możecie podać go na samo, bądź ze sztuką mięsa. Taki tort na pewno wyjdzie Wam na zdrowie! A jak pięknie prezentuje się na talerzu 😉
Tort warzywny
Receptura na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki:
- 2 małe cukinie zielone
- 4 marchewki średniej wielkości
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 korzenia selera
- pęczek zielonej natki pietruszki
- 200 g jarmużu krojonego
- pomidorki suszone z zalewy – 6-8 szt.
- 4 jaja
- 1/2 szklanki mąki (ja użyłam ryżowej, może być pszenna)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 6 g pieprzu ziołowego
- 12 g suszonych ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- masełko do wysmarowania formy + odrobina mąki
DO DZIEŁA!
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy.
- Marchew, pietruszkę i selera obieramy ze skórki, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Cukinię razem ze skórą ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odkładamy na sito, zasypujemy łyżeczką soli, dokładnie mieszamy. Po 20 minutach odciskamy cukinię z wody.
- Natkę pietruszki drobno siekamy.
- Z jarmużu usuwamy zgrubiałe części. Zalewamy wrzątkiem i przetrzymujemy w nim 3 minuty. Następnie mocno przelewamy go lodowatą wodą, by zachował piękny kolor. Ostudzony dobrze odciskamy z wody. Zimny siekamy w paski.
- Suszone pomidorki z zalewy kroimy w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Przesmażone przerzucamy do dużego garnka. Następnie partiami smażę warzywa: cukinię, selera, pietruszkę, marchew, jarmuż – aż lekko zmiękną (nie muszą być rumiane). Przerzucam je do garnka, gdzie wcześniej wrzuciłam cebulkę i czosnek.
- Warzywa dokładnie mieszamy. Delikatnie dusimy na małym ogniu jeszcze przez około 8 minut. Studzimy.
- Do ostudzonego farszu dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory z zalewy, posiekaną natkę pietruszki, wbijamy 4 jaja, dodajemy 1/2 szklanki mąki i doprawiamy do smaku. Możemy dolać odrobinę zalewy z suszonych pomidorów (max 3 łyżki stołowe).
- Dokładnie mieszamy.
- Farsz przekładamy do blaszki wysmarowanej masełkiem i obsypanej mąką.
- Pieczemy 60 minut w 180 stopniach C.
SMACZNEGO! 🙂