Leczo warzywne. Bardzo lubię! Lekkie, proste danie, którego czas przygotowania jest zaskakująco szybki. Wystarczy wrzucić do garnka ulubione warzywa, zalać pulpą pomidorową i dobrze doprawić. Ponadto, można dodać kiełbaskę lub mięso, ja jednak dziś serwuję w wersji jarskiej. Idealne z ryżem, kaszą, bądź pajdą chleba. Na zdrowie! 😉
Lekkie leczo warzywne
– 1 średniej wielkości cukinia zielona
– 1 świeża papryka czerwona
– 1 świeża papryka żółta
– 1 świeża papryczka chili
– 2 świeże marchewki
– 200 g świeżych pieczarek
– pęczek świeżej pietruszki
– pęczek świeżego koperku
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 700 g passaty pomidorowej
– 2 puszki pomidorów bez skóry
– świeżo mielony pieprz
– świeżo mielona sól
– mieszanka ulubonych ziół suszonych
– olej rzepakowy do smażenia
DO DZIEŁA!
- Cebulkę kroimy w kosteczkę. Czosnek siekamy.
- Z papryki wydrążamy gniazdo nasienne, kroimy w paseczki, a następnie w grubszą kostkę.
- Cukinię kroimy na cztery wzdłuż, a później w większą kostkę.
- Pieczarki kroimy na pół, po czym kroimy je w grubsze plastry.
- Marchewkę obieramy ze skóry, kroimy w talarki (grubsze plasterki).
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Na oleju smażymy cebulkę i czosnek. Delikatnie solimy. Dodajemy marchewkę pokrojoną w krążki (plasterki). Dorzucamy paprykę i papryczkę chili. Smażymy przez około 5 minut. Dodajemy cukinie i pieczarki, smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy wszystko passatą i zmiksowanymi w blenderze pomidorami z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu od 25 do 35 minut. Doprawiamy leczo pieprzem, solą i ziołami. Podajemy na talerz, posypujemy świeżo siekaną pietruszką i koperkiem.
SMACZNEGO! 🙂