Zapraszam Was na pełnowartościowy posiłek, który idealnie sprawdzi się jako “lunch do pracy”. Ja zapakowałam swój do ulubionego pudełeczka i zabrałam ze sobą do pracy. Po tak zdrowej przekąsce na pewno z werwą i pełni energii powrócicie do dalszych zajęć w pracy, gwarantuję! 😉
A oto sprawczynie całego zamieszania – Marwitki! Świeże, malutkie marchewki – idealne do chrupania o każdej porze dnia. Dziś chciałabym Wam pokazać, jak przyjemnie i smacznie Marwitki mogą chrupać podczas Waszego codziennego lunchu 😉 Będzie zdrowo i smacznie – spróbujecie?
“Zdrowy lunch do pracy”, czyli kasza pęczak z pieczonymi Marwitkami, pieczoną dynią i pieczonym imbirem, czarnym sezamem, siemieniem lnianym i świeżymi ziołami
Receptura na dwie porcje:
Kasza:
100 g kaszy pęczak
woda do gotowania kaszy (2 szklanki)
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka oleju rzepakowego
Warzywa:
150-200 g świeżej dyni
100 g świeżych MARWITEK
4 cm korzeń świeżego imbiru
olej rzepakowy
1 łyżka stołowa siemienia lnianego
1 łyżka stołowa czarnego sezamu
1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
6 sztuk suszonych śliwek
Zioła:
– pół pęczka świeżego szczypiorku
– pół pęczka świeżej natki pietruszki
DO DZIEŁA!
- Pęczak prażymy na rozgrzanej patelni z łyżką oleju rzepakowego przez 3 minuty, po czym zalewamy go stopniowo wodą, za każdym razem tak, żeby cała kasza była przykryta płynem. Doprawiamy przyprawą garam masala. Gdy kasza wchłonie wodę, powtarzamy czynność, nie zapominając o mieszaniu. Podlewamy tak długo, aż kasza będzie „na ząb”. Zajmuje to około 15 minut.
2. Dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Marwitki kroimy w plasterki pod skosem. Korzeń imbiru obieramy ze skórki, po czym kroimy w plastry. Wszystko wrzucamy do dużej miski, zalewamy olejem rzepakowym i przyprawiamy mieszanką przypraw garam masala. Obsypujemy wszystko siemieniem lnianym i czarnym sezamem.
3. Warzywa rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przez 10-12 minut.
4. Szypiorek wraz z szalotką oraz natką pietruszki siekamy, niezbyt drobno.
Ugotowaną kaszę łączymy z upieczonymi warzywami, suszoną śliwką. Polewamy wszystko olejem rzepakowym, doprawiamy pieprzem, solą i mieszanką przypraw garam masala. Na koniec obficie obsypujemy nasz lunch posiekanym szczypiorem i natką pietruszki.
SMACZNEGO CHRUPANIA, NA ZDROWIE! 🙂