Wkrótce Wielkanoc!
W moim domu na środku wielkanocnego stołu zawsze stoi babka. Pięknie udekorowana, niemalże mistrzyni ceremonii. Nigdy nie żałuję lukru i bakalii. Ale w tym roku pomyślałam, że warto przełamać schematy i upiec mini babki! Dzięki temu uniknę krojenia, każdy poczuje się wyjątkowo, bo będzie miał swoją jedną, malutką, unikatową babeczkę. Z reguły jest tak, że małe rzeczy bardziej nas cieszą, prawda? Moje babeczki nie tylko wyglądają pięknie, ale i są bardzo smaczne!
Wielkim ułatwieniem w wypiekach jest propozycja od firmy “Kętrzyński” – wystarczy specjalną mieszankę składników na babkę o smaku cytrynowym wymieszać z olejem, wodą i jajem. Ja dodatkowo wzbogaciłam swoją propozycję dodając kurkumę i sok z cytryny. Kurkuma pięknie pokolorowała moje babeczki w środku na żółto, a dodatek soku z cytryny wzmocnił ich cytrynowy smak i nadał lekkości. A do tego piękny różowy, malinowy lukier! To co, gotowi do wypieków? Zapraszam, częstujcie się! 😉
Lukrowane mini babki mocno cytrynowe z kurkumą
Ciasto:
1 opakowanie babki o smaku cytrynowym Kętrzyński (więcej informacji znajdziecie tutaj: https://ketrzynski.pl/babka-cytrynowa)
2 całe jaja
½ szklanki wody
7 łyżek stołowych oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka kurkumy
Sok z połowy cytryny
Różowy lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gęstego syropu malinowego
1 szklanka wody
Dodatkowo: perełki cukrowe i świeży rozmaryn do dekoracji
Przygotowanie – ciasto:
Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać jaja, wodę, sok z cytryny, kurkumę i olej. Całość miksować na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Masę przełożyć do malutkich foremek imitujących dużą babkę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut na rumiano. Z podanych proporcji wyjdzie około 20 sztuk miniaturowych babeczek.
Przygotowanie – lukier:
Przesiany przez sito cukier puder wsypać do miski. Dodać syrop malinowy i rozetrzeć go dokładnie z cukrem. Dodać wodę i za pomocą łyżki dokładnie ucierać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem udekorować babeczki i posypać białymi perełkami. Poukładać gałązki rozmarynu.