Wielkimi krokami zbliża się majówka. Przygotowałam dla Was prostą, kolorową i bardzo pożywną sałatkę z pęczaku i świeżych warzyw, z dodatkiem smażonych kiełek i ogromną ilością świeżych ziół. Zapakujcie do pudełka i zabierzcie na piknik! 🙂
Orzeźwiająca sałatka z pęczaku
Składniki:
– 1 szklanka pęczaku
– 2 szklanki wody
– 1 opakowanie kiełek na patelnię STIR FRY
– 1 papryka czerwona
– 2 pomidory
– pęczek świeżych rzodkiewek
– świeże zioła: pietruszka, mięta, bazylia czerwona, melisa
– pieprz, sól świeżo mielone
– 1/2 szklanki oleju lnianego
DO DZIEŁA!
1. Pęczak prażymy w dużym garnku na łyżce oleju rzepakowego. Kiedy ziarenka ładnie się zeszklą i przyrumienią płuczemy je pod bieżącą wodą na sicie. Opłukane ziarenka zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy powoli, aż pęczak wchłonie całą wodę (około 15 – 20 minut).
2. Rozgrzewamy patelnię. Na łyżce oleju rzepakowego podsmażamy kiełki na rumiano i chrupiąco.
3. Paprykę obieramy ze skórki (możemy ją sparzyć, bądź upiec). Pomidora nacinamy i parzymy wrzątkiem. Kiedy skórka zacznie odchodzić zalewamy lodowata wodą, po czym obieramy ze skórki i wyjmujemy gniazda nasienne. Pomidora kroimy w większą kostkę.
4. Rzodkiewkę myjemy, odcinamy ogonki i nać, po czym kroimy rzodkiewkę na pół, a następnie na 3 mniejsze części.
5. Świeże zioła siekamy.
Pęczak odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Dobrze odcedzony łączymy z kiełkami, warzywami i ziołami. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem lnianym.
SMACZNEGO! 🙂