Sałatka z jajem, serem korycińskim i kiełkami z patelni
Składniki na dwie porcje:
1 opakowanie kiełek na patelnię
pół główki sałaty masłowej
4 rzodkiewki
4 jaja
10 dag sera korycińskiego z żurawiną
kilka listków świeżej mięty i gałązek tymianku
Sos:
20ml miodu
100ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sok z połowy cytryny
30ml wody
sól, pieprz
Jaja myjemy, po czym wkładamy do zimnej wody i gotujemy przez 8 minut.
W tym czasie sałatę płuczemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek, po czym dorzucamy nasze kiełki. Smażymy ok. 4 minut, doprawiamy sola i pieprzem. Rzodkiewki myjemy bardzo dokładnie, po czym kroimy na pół. Ser koryciński kroimy w drobna kostkę.
Na talerzu układamy sałatę, kiełki, jajo pokrojone w plasterki, dookoła posypujemy pokrojonym serem i przyozdabiamy ziołami. Polewamy dresingiem.
SMACZNEGO! 🙂
Bardzo fajna propozycja 🙂 Uwielbiam ser koryciński. Zwłaszcza ten z czosnkiem lub czarnuszką 😉
Cieszę się, że Ci się podoba 🙂 Ja też uwielbiam ten z czosnkiem, ale ten z żurawiną też ekstra. Zresztą wszystkie super! 🙂
mega oryginalny pomysl! a takie lubie najbardziej, na pewno sprobuje 😉
Lubię szukać nietypowych połączeń – miło mi, że to przypadło Ci do gustu 😉 Naprawdę pysznie i zdrowo 😉
Przepiękna! 🙂 Witam w akcji “Dania dla urody”.
Dziękuję 🙂
Apetyczna ta sałatka, przyciągnął mnie do niej ser koryciński w składzie, uwielbiam…
Ukochany ser koryciński 😉 Chyba muszę wymyślić z niego jeszcze jakieś nowe dania – idealnie się sprawdza i wszystkim smakuje 😉