Podoba Wam się mój nowy pomysł na zajadanie buraczków? I to nie byle jakich buraczków, bo wędzonych! 🙂
Dzisiaj prezentuję Wam jedną z moich propozycji na wędzone warzywo. Burak przejął pierwsze skrzypce, bo kocham buraki w każdej postaci! Z pewnością sprawdzi się tutaj również zwykły buraczek, upieczony w ziołach i oliwie. Ale gwarantuję Wam, że smaku wędzonego buraka nie porównacie z niczym innym. Po prostu musicie go spróbować!
Całość dopełnia lekka sałatka i cudownie ostro-słodki dresing miodowo- musztardowy. Zgłodnieliście? To dobrze, poniżej przygotowałam Wam recepturę krok po kroku, zatem do dzieła! 🙂
Wędzony burak przekładany serem z sałatką warzywną i dresingiem miodowo-musztardowym
Receptura na 1 osobę:
Składniki:
- wędzony burak
- kulka sera mozzarella
Sałatka:
- garść rukoli
- 1/2 gruszki
- 1/3 wędzonej papryczki chili
- świeża mięta
- łyżka stołowa startego parmezanu
- 1 łyżka prażonych ziaren słonecznika
Dresing miodowo-musztardowy:
- 1 łyżka stołowa ostrej musztardy (Dijon, sarepska)
- 2 łyżki stołowe miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka letniej przegotowanej wody
- sól, pieprz do smaku
Buraka pokroić w plastry wszerz. Podobnie postąpić z kulką sera mozzarella. Przełożyć naprzemiennie, tworząc wieżyczkę (patrz zdjęcie :).
Rukolę opłukać, osuszyć. Połowę gruszki pokroić w drobną kostkę. Papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki. Posypać prażonym słonecznikiem, tartym parmezanem, dodać listki świeżej mięty.
Wszystkie składniki na dresing połączyć ze sobą i wymieszać energicznie rózgą, bądź zmiksować w blenderze. Dresing polać obficie po sałatce i buraku.
Prezentuje się wspaniale i gwarantuje Wam, ze smakuje jeszcze lepiej! 🙂