Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w końcu święta Wielkanocne to radosny czas! Ja upiekłam zielona babkę, która w kulinarnym ujęciu ma być zwiastunem wiosny. Upieczcie koniecznie, by zaskoczyć najbliższych, gdy będą chcieli ukroić sobie kawałek, a zamiast piaskowej barwy, ujrzą piękny zielony kolor. Zdrowy zamiennik drożdżowej baby, która dzięki dodatkowi szpinaku przysłuży się Wam na zdrowie. Zapraszam! 🙂
Zielona babka wielkanocna
- 280g mąki pszennej przesianej przez sito
- 3 jaja wiejski rozmiar M
- szklanka brązowego cukru
- pół szklanki miodu
- duża łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szklanka oleju rzepakowego
- 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków
- łyżeczka proszku do pieczenie
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- świeże truskawki i listki świeżej mięty
Na lukier:
- szklanka cukru pudru
- 1 łyżka wody
- barwnik żółty
Do dzieła!
Zaczynamy od szpinaku. Świeże listki myjemy, oczyszczamy, po czym miksujemy w blenderze na gładką masę.
Do dużej miski rozbijamy jaja, partiami dosypujemy cukier, cukier waniliowy i miskujemy. Powoli dolewamy olej i miód. Następnie dodajemy po łyżce przesianą mąkę z sodą, a na koniec dodajemy szpinakową masę i łączymy delikatnie mikserem na małych obrotach. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy 45 minut.
Dekorujemy lukrem: cukier łączymy z wodą, rozdzielamy na dwie części: jedną zostawiamy białą, do drugiej dodajemy żółty barwnik. Dekorujemy ostudzoną babkę, stroimy truskawkami i miętą. Stawiamy na świąteczny stół.
SMACZNEGO! 🙂